Känslan av att vinna en pokal måste vara enastående, oavsett om man vinner den själv eller som del av ett lag. Pokalen är det givna priset för mängder av tävlingar världen över. Vi har sammanställt en lista med några av de mest fascinerande pokalerna genom tiderna.

VM-pokalen: rent guld

VM i fotboll fick en ny pokal 1974. Den gamla pokalen, som hade uppkallats efter FIFA-ordföranden Jules Rimet, var gjord av guldpläterat silver. Den nya pokalen väger drygt 6 kilo och består av rent 18-karatsguld och två lager malakit (ett slags mineral) i foten. VM-pokalen kostade 50.000 dollar när den tillverkades. Idag beräknas priset för VM-pokalen vara cirka 20 miljoner dollar. Det är kanske inte så konstigt att det vinnande laget inte får behålla pokalen. Istället får de en guldpläterad kopia. I Sverige kan den som vill köpa pokal komma undan betydligt billigare än så men ändå få en pokal av hög kvalitet.

Borg-Warner: världens största pokal?

Borger-Warner-pokalen är kanske världens största pokal. Denna pokal delas ut till vinnaren i Indianapolis 500, som är en amerikansk bilsporttävling. Borg-Warner-pokalen är 1,625 meter hög och presenterades 1936. Denna pokal är faktiskt ihålig, vilket säkert är nödvändigt för att den överhuvudtaget ska gå att lyfta. Den var dyr redan då den skapades. Då kostade den 10.000 dollar. Idag beräknas Borg-Warner-pokalen vara värd cirka 1,3 miljoner dollar. En rolig detalj är att den vinnande bilförarens porträtt graveras in i pokalen varje år. Varje vinnare får numera även en ”Baby Borg”-kopia som de får behålla. Den är inte lika hög utan är ”bara” 0,46 meter stor.

FA-cupen: gammal fotbollstävling med orolig pokal

Världens äldsta fotbollsförbund, Football Association i England, arrangerar FA-cupen. FA-cupen startade 1872 och är därmed också världens äldsta fotbollsturnering. FA-cupens pokal väger 6,3 kilo och är därför en riktig bjässe. Pokalen har haft en orolig historia. Den första versionen stals efter 23 år och fick ersättas av en kopia. Originalet dök upp och såldes 2005 på auktionshuset Christie’s för 420.000 pund. Kopian användes fram till 1991 och fick då ersättas av en tredje pokal eftersom den hade blivit för skör. Den nya pokalen var identisk till utseendet. Den nuvarande pokalen är den fjärde. Den började användas 2014 och är den tyngsta av dem alla.

Premier League: en av de tyngsta pokalerna

Premier League började spelas 1992. Idag är det en av världens mest prestigefyllda turnéer. Premier League-pokalen är gjord av silver och står på en bas av malakit (ja, på ett liknande sätt som VM-bucklan). Pokalen är 104 centimeter hög och väger 25 kilo. Det är en ovanligt tung pokal med andra ord. Nu väger själva pokalen ”bara” 10 kilo och foten står för de resterande 15 kilona. Om man skulle smälta ner pokalen skulle silvret vara värt nästan 4.000 pund. Men det riktiga värdet för pokalen är givetvis mycket högre än så givet dess betydelse.

UEFA Champions League: billig men prestigefylld pokal

Europas största fotbollsturnering, UEFA Champions League spelades för första gången 1955. Den nuvarande pokalen är från 1967 och är kanske inte världens snyggaste pokal. Pokalen är 71 centimeter hög och väger 7,5 kilo. Den är gjord av silver vilket innebär att det är en ganska billig pokal egentligen. Detta är en vandringspokal som man dock kan vinna för att behålla för evigt. För detta krävs att man vinner UEFA Champions League fem gånger totalt eller vinner turneringen tre gånger i rad. Vi är övertygade om att vinnarlaget inte kommer att klaga på det ringa värdet eftersom det är ett av fotbollsvärldens mest prestigefyllda priser.

Stanley Cup: en levande pokal

Stanley Cup kallas pokalen i NHL. Det vinnande laget får äran att få spelarnas, ledarnas och tränarnas namn ingraverade i pokalen. Eftersom pokalen varit med sedan 1892 har det hunnit bli en hel del namn genom åren. Egentligen finns det inte plats för alla namn, men det har man löst på ett finurligt vis. Pokalen består nämligen av ett antal ringar. När det inte finns någon plats kvar plockar man bort den äldsta ringen och ersätter den med en ny. På så vis är Stanley Cup en väldigt levande pokal som förändras genom åren.