Skjutdörren är en smart designlösning som kan göra underverk med en bostad. Faktum är att redan romarna kom på den lysande idén med att använda skjutdörrar. I ruinerna i Pompeji har man funnit dessa på många av byggnaderna.

Skjutdörrar är praktiska och snygga på samma gång. Den uppenbara fördelen med skjutdörrar är att de spar plats. Det är inte i alla rum som det är så praktiskt att ha en vanlig svängdörr. Även när det finns gott om plats för en svängdörr kan en skjutdörr vara ett bättre val eftersom den bidrar till att ge rummet ett mer städat och planerat intryck.

Om du ska renovera bostaden och står och överväger om du ska välja en öppen eller stängd planlösning kan en skjutdörr vara den gyllene medelvägen. Bostaden kanske redan har stora dörröppningar mellan rummen. Med hjälp av en skjutdörr kan en lite mer intim atmosfär lätt skapas genom att dra för dörren. Vi frågade Hemfint vad de tycker man ska tänka på när man väljer skjutdörrar till sin bostad.

En innerdörr som passar alla rum

Det finns egentligen inga begränsningar för vilka rum som kan förses med en skjutdörr. De kan ersätta en vanlig svängdörr mellan två rum, till exempel mellan sovrummet och vardagsrummet. Det finns breda skjutdörrar som kan användas för att avgränsa större ytor, till exempel mellan två delar av ett stort vardagsrum eller en större öppning mellan vardagsrummet och matsalen. Skjutdörrar kan med fördel användas för att bygga en garderob eller så kan man skapa en speciell avdelning för TV och hemmabion som lätt göms bakom en skjutdörr. Det går till och med att montera en skjutdörr till badrummet.

Två typer av skjutdörrskarmar

Som med allt annat finns det givetvis mängder av valmöjligheter när det kommer till skjutdörrar. Den första frågan som du bör ställa dig är om du vill ha en utanpåliggande skjutdörr eller en infälld skjutdörr.

Den utanpåliggande skjutdörren kallas även för kornish. Det är en utanpåliggande skjutdörrskarm som har den stora fördelen att den är lätt att installera. En sådan lösning kräver mycket få ingrepp på väggen, som kan bevaras i nuvarande skick. Om du väljer denna typ av skjutdörr bör du tänka på att dörren måste vara lite bredare än dörrhålet för att det inte ska bli ett glapp. En nackdel med kornishdörren är att den tar plats på den vägg där den är monterad. Det går inte att montera några tavlor eller annat i det område på väggen dit dörren skjuts.

Det stiligaste är att använda pocketkarm. Då skjuts dörren in i själva väggen, vilket gör att själva väggen kan användas på valfritt sätt – för tavlor eller möblering. En pocketkarm kräver att plats bereds inuti själva väggen, vilket givetvis är lite omständligare än att montera dörren på utsidan av väggen. Om det är en helt ny vägg som ska byggas blir det mycket enklare att installera pocketkarm och det är då ett givet val för många.

Tre olika grundtyper

Förutom färg och form finns det i princip tre typer av dörrkonstruktion att välja mellan. Den högsta kvaliteten och bästa hållbarheten får man med massiva dörrblad. Dessa görs som regel av förstklassig ek eller furu. Förutom att hålla en ypperlig kvalitet medför en massiv dörr fördelen att mindre ljud släpps igenom mellan rummen. Det andra alternativet är formpressade dörrblad. Dessa har en kärna av pressat spån. Denna typ av dörr är billigare än de massiva dörrarna men är ändå mycket stabila. Det tredje alternativet är de så kallade lättdörrarna. Dessa är formpressade och har en honeycombkärna. En lättdörr lämpar sig för den som vill hålla kostnaderna på lägsta möjliga nivå.