Östgötaporten på Ektorpsgatan har stått värd för hundratals fotbollsmatcher. Om byggnader kunde tala skulle arenan skvallra om spektakulära mål och passningar, passionerade hejarop och derbyrivalitet. De tre klubbarna IFK Norrköping, IK Sleipner och IF Sylvia har spelat matcher på arenan i närmare hundra år. Det har funnits en stor rivalitet mellan klubbarna men på senare år har den mattats av. De tre delar nu på arenan och det finns ett nära samarbete.

Storebror IFK Norrköping

IFK Norrköping är den äldsta idrottsföreningen i Norrköping. Den bildades 1897 och fotboll stod på schemat redan vid starten den 29 maj. Klubben bildades av två studenter vid det dåvarande läroverket och var redan från början mer än en fotbollsklubb. Flera sporter har representerats i föreningen genom åren, såsom ishockey och brottning, men det är inom fotboll som klubben har haft störst framgångar. De har vunnit Allsvenskan tretton gånger och i år börjar de sin åttionde ligasäsong. Senaste gången de vann SM-guld var 2015. Förra året slutade de på en femteplats och enligt https://extra.bet365.com/news/sv, som skriver om sport och sportspel på nätet, är oddset för att de vinner Allsvenskan i år 15.00.

IFK Norrköping hade störst framgångar under 1940-1960-talet. Under de här åren fostrade de några av Sveriges allra första internationella fotbollsspelare, men de mötte också tufft motstånd på hemmaplan.

Lillebror IK Sleipner

Sex år efter att IFK Norrköping bildades startades en annan idrottsförening med ett fotbollslag. IK Sleipner startades av ett gäng arbetargrabbar som inte kände samhörighet med spelarna i IFK Norrköping, som hade startats av akademiker. Klubben nådde snabbt framgång och vann SM-guld säsongen 1937/1938. Klubbens storhetstid varade under hela 40-talet och det fanns en stark rivalitet mellan Sleipner och IFK Norrköping. Det utbröt en stor osämja 1946 då Nils Liedholm, som är en av Sveriges genom tidernas största fotbollsspelare, lämnade Sleipner för rivalen. Där spelade han fram till 1949, då han värvades till AC Milan.

Framgångarna mattades av på 50-talet och klubben har ännu inte hittat tillbaka till sin toppform. 1994 var den senaste säsongen som de spelade i Superettan. Den här säsongen spelar de i Division 3 Nordöstra Götaland. Däremot finns det fortfarande eldsjälar som brinner för att lyfta klubben, men kanske inte till sin forna glans, utan till nya tider, skriver https://www.expressen.se/sport/.

IF Sylvia

Ytterligare några år efter att IFK Norrköping och IKS bildades fick staden en ny idrottsförening. 1922 bildades IF Sylvia, vars namn enligt https://www.svenskalag.se/ifsylvia uppkom av att serien startade den 8 augusti då Sylvia hade namnsdag. IF Sylvia har inte haft samma framgångar som de andra lagen och därmed inte upplevt samma rivalitet. De har aldrig varit uppe i Allsvenskan men de har spelat i Superettan sju gånger, varav den senaste gången var 2003. Den här säsongen spelar de i Ettan Norra.

Idag har Sylvia ett ingående samarbete med IFK Norrköping. Många Norrköpingsspelare har börjat i Sylvia eller lånats ut till klubben för att få matcherfarenhet i lägre divisioner. Detta gör att det inte finns samma rivalitet som mellan t.ex. Hammarby och AIK.

Rivaliteten mellan klubbarna är långt ifrån lika synlig som den en gång var. Men det betyder inte att den är borta. Den som frågar runt kommer sannolikt att få höra vilken idrottsförening som familjen egentligen tillhör.