Foto: Ulf Liljankoski, Flickr, CC BY-ND 2.0

För oss som bor i Norrköping och njuter av vad staden har att erbjuda 365 dagar om året är en presentation givetvis överflödig. Vissa av oss har genom årens lopp lagt en hel del matnyttiga fakta om vår favoritstad på minnet som vi mer än gärna delar med oss av vid valfri middagsbjudning eller barrunda. Norrköping är landets nionde största kommun och hade den 31 december 2017 140 930 invånare. Varje vecka landar 100 flygplan på Norrköpings alldeles egna flygplats (som erbjuder charterflyg till bland annat Gran Canaria, Teneriffa och Madeira under vintertid, samt till exempelvis Kroatien och Sardinien under sommaren, samt reguljärflyg till München sex dagar i veckan). 23 broar löper över strömmen i Norrköping och Campus Norrköping har omkring 5000 studenter och så vidare.

Majoriteten av oss är redan fullt bekanta med Norrköpings stadsarkiv (beläget i Rådhuset mitt i Norrköping) som huserar upp emot 10 000 hyllmeter handlingar, kartor, ritningar och fotografier daterade så långt tillbaka i tiden som 1384 fram till nutid. De av oss som är sportintresserade är högst sannolikt mycket nöjda över Norrköpings seger mot Kalmar med 2-1 nyligen vilket innebär att Norrköping numer är tvåa i Allsvenskan.

Personer som läst på sin populärkultur vet att staden utgör födelseort för åtskilliga begåvade svenskar inom olika områden, såsom författarinnan Moa Martinsson, vinnare av Svenska Mästerskapen Online Dennis Johansson, musikern Markus Krunegård och ryttarinnan Malin Baryard. Listan kan göras lång och det är hög tid att gå över till andra viktigheter.

För de som ännu inte haft nöjet att upptäcka vår stad finns god anledning att marknadsföra och redovisa vad Norrköping har att erbjuda förstagångsbesökaren. Nedan följer några av våra bästa tips.

Ringstaholm. Foto: Harri Blomberg, Wikimedia Commons CC BY SA-3.0

Kolmården är ett större bergs- och skogsområde i gränstrakterna mellan Östergötland och Södermanland vars närmaste angränsande stad är Norrköping. Kolmården är känt som Nordens största djurpark och är väl värt ett besök för resenärer (oavsett ålder) som väljer att förlägga sin semester till Norrköping. På sin hemsida proklamerar djurparken stolt att de är en destination fylld av upplevelser för alla åldrar som erbjuder såväl berg- och dalbanor och Bamses värld, som Spa och ett fantastiskt Vildmarkshotell. Kolmårdens djurpark öppnade år 1965 och har sedan dess gjort det möjligt för otaliga besökare att komma i närkontakt med tigrar, rovfåglar, elefanter och delfiner. Kolmården arbetar parallellt med åtgärder som avser bevarande, forskning och utbildning för att ge utrotningshotade djur i det vilda en bättre tillvaro.

På Arbetets museum på Laxholmen finns intressanta utställningar och människors arbetsliv och vardagsliv. Beroende på årstid hålls här även program- och seminarieverksamhet, samt visningar för grupper och lovaktiviteter för barnfamiljer. Den som anser att det räcker med en liten stunds museivandring och förkovring i olika generationers kneg kan bege sig till museets restaurang och café för förtäring av något mumsigt, eller kolla på souvenirer i den tillhörande museibutiken.

Den matintresserade gör bäst i att bege sig till Pizzeria Maestro på Sant Persgatan för att åtnjuta Norrköpings bästa pizza. Pizzerian har, baserat på närmare 30 000 omdömen av 500 000 kunder runt om i Sverige, rankats som stadens bästa och erbjuder läckerheter såsom den dubbelinbakade pizzan med det kitschiga namnet ”Drottning Silvia” (bearnaisesås, kebabkött, champinjoner, ost och tomatsås) och lyxpizzan med det lämpliga namnet IFK Norrköping som innehåller tzatziki, feferoni, oxfilé, champinjoner, ost och tomatsås.

Även Norrköpings Industrilandskap är väl värt ett besök. Norrköping är historiskt sett en av Sveriges viktigaste industristäder och har genom tiderna såväl alstrat energi som utvecklat en omfattande vapentillverkning samt exporterat stångjärn. Industrilandskapet är därmed ett tidshistoriskt fenomen som kan jämföras med Visby ringmur på medeltiden och Gamla Stan i Stockholm under stormaktstiden. Rent konkret består Norrköpings industrilandskap av stadens centrala delar med tillhörande sevärdheter i form av byggnader och aktiviteter såsom de lustigt benämnda Strykjärnet och Strykbrädan samt Louis De Geer konsert & kongress och Norrköping Science Park.

Bra kommunikation till Norrköping finns i form av tåg, buss, bil och flyg året om. Vi ser fram emot ditt besök!

Karl Andersson