Norrköpings gatunamn

Boken Norrköpings gatunamn utkommer den 28 november 2014
Kvarteret Stadsgränsen

Kvarteret Stadsgränsen

Kvarteret Stadsgränsen i Klingsberg namngavs den 16 juni 1938.

Namnet ”föreslås med anledning därav, att den gamla stadsgränsen framgick snett över kvarteret”. I kung Albrekts privilegiebrev för Norrköping den 7 april 1384 fastställdes stadens gränser mot de kringliggande häraderna. I söder har Albrektsvägen delvis samma sträckning som stadsgränsen och den fick därför sitt namn till minne av kungen. Privilegiebrevet är Norrköpings stadsarkivs äldsta dokument.

Petter Swartzgatan

Petter Swartzgatan

Petter Swartzgatan i Söderstaden namngavs den 15 juni 1911.

Namnet hör till den i stadsdelen dominerande gruppen ”märkesmän i stadens historia”. Petter Swartz (1726–1789) var född i Kroppa socken i Värmland på bergsmansgården Svartsång, som hans släkt brukat i flera generationer och efter vilken han tog sig namnet Swartz. Han flyttade till Norrköping 1751 och ansökte och fick två år senare privilegier att driva snustillverkning i staden. När Petter Swartz gick bort 1789 blev hans son Petter Jacob Swartz (1755–1819) ledare för det växande företaget som kom att vara familjedrivet under fem generationer. Petter Swartz ivrade för undervisning av ungdomen och grundade 1771 vad som blivit känt som Swartziska friskolan. Han deltog också i det kommunala arbetet och var bland annat länge talman hos Borgerskapets äldste.

Tjustgatan

Tjustgatan

Tjustgatan i Marielund namngavs den 14 juni 1956.

Genom en planändring 1946 delades Smålandsgatan i två delar av ny bebyggelse. Den södra delen fick 1956 namnet Tjustgatan ”vilket anspelar på att Tjust är en del av Småland”.

Då man byggde ett flertal nya hus i kvarteret Plysaren försvann senare Smålandsgatan helt och namnet utgick 1966. Den norra delen av Smålandsgatan hette Källgatan före 1928.

Utställningsvägen

Utställningsvägen

Utställningsvägen i Himmelstalund namngavs den 13 juni 1963.

Vägen leder till Mässhallen som byggdes för industri- och länsutställningen NU 64.

(De nybyggda mässhallarna och utställningstälten på NU 64. Okänd fotograf. Ur drätselkontorets arkiv i Norrköpings stadsarkiv)

Bronsvägen

Bronsvägen

Bronsvägen i Ingelsta och Fiskeby namngavs den 12 juni 1997.

Namngrupp ”metaller”. Brons är en legering av koppar och andra metaller, vanligen tenn.

Kungsskogsvägen

Kungsskogsvägen

Namnet Kungsskogsvägen i Krokek är känt första gången 1970.

Vägen är namngiven efter området Kungsskogen. I slutet av 1950-talet och början av 1960-talet fanns en stor efterfråga på fritidshus i närheten av Norrköping. HSB förhandlade med Lösings Häradsallmänning som ägde mark på Bråvikens norra sida och överenskommelsen resulterade i området Kungsskogen. Det började bebyggas med sommarstugor på 1960-talet.

Femhörningen

Femhörningen

Femhörningen i Pryssgården namngavs den 10 juni 1948.

Namnet syftar på parkens form.

Kvarteret Busken

Kvarteret Busken

Kvartersnamnet Busken är känt sedan 1729.

Nästan halva kvarteret upptogs i slutet av 1720-talet av rådman Gustaf Carl Barckmans trädgård, vilket kan ha legat bakom kvartersnamnet.

(Kvarteret Busken 1926. Foto: Gustaf Lidberg. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar)

Kvarteret Gamla Varvet

Kvarteret Gamla Varvet

Kvarteret Gamla Varvet på Saltängen namngavs den 8 juni 2017.

Här på den dåvarande Skeppsholmen (tidigare kallad Blixholmen) bedrevs varvsverksamhet från 1740-talet. Dessförinnan hade ett kortlivat försök gjorts redan på 1620-talet, med Louis De Geer inblandad. År 1812 inleddes den Hammarstenska varvsepoken och under Olof Hammarstens ledning byggdes ett stort antal hjulångare, bland annat ångfartyget Norrköping (den första ångbåten på Bråviken) och Eric Nordevall (ett av de första maskindrivna fartygen som trafikerade Göta Kanal och som sjönk i Vättern 1856). Sedan sonen Per Wilhelm Hammarsten tagit över varvsrörelsen ledde ett par misslyckade kontrakt under Krimkriget till varvets konkurs 1857.

Blästervägen

Blästervägen

Blästervägen i Krokek namngavs den 7 juni 1994.

Med anledning av den järnhantering som förekommit inom Krokbäckskärret fick tre nya vägar namn med anknytning till detta 1994.