Norrköpings gatunamn

Boken Norrköpings gatunamn utkommer den 28 november 2014
Kvarteret Skalbaggen

Kvarteret Skalbaggen

Kvarteret Skalbaggen i Smedby namngavs den 27 april 1960.

Namngrupp ”insekter”. Skalbaggar är den artrikaste ordningen inom djurriket – 30 procent av alla djur är skalbaggar – och förekommer i alla miljöer på land, i sötvatten och i havens kustvatten över hela jordklotet.

Snippgränd

Snippgränd

Snippgränd i Pryssgården namngavs den 26 april 1962.

Det triangelformade vägkorset mellan Finspångsvägen och Fiskebyvägen kallades i folkmun ”Snippen”, konstaterades när den intilliggande Snippvägen fick sitt namn 1929. Även fastigheten Strömsborg kallades Snippen efter sitt läge i trekanten (snippen) i vägskälet.

Blåvångsvägen

Blåvångsvägen

Blåvångsvägen i Skärblacka namngavs den 25 april 1961.

Äldre Skärblackabor har berättat att det vid Motala ström fanns en vång (alltså ett gärde eller fält) där det förr odlades lin. Kanske har det blåa linet gett namn åt platsen.

Kvarteret Gamlabron

Kvarteret Gamlabron

Kvarteret Gamlabron i Nordantill var namngivet 1729.

Kvarteret ligger vid fästet till Gamlebro på det äldsta broläget i Norrköping. En rad viktiga vägar har löpt förbi här och i dokument från 1330-talet nämns för första gången en bro på platsen. I slutet av seklet utgick ett påbud från riksdrotsen Bo Jonsson (Grip) att sex härader gemensamt skulle stå för underhållet av bron. ”Gambla broen” förstördes av ryssarna 1719 men var åter uppbyggd 1729. Den ”kastades af våldsamt vattenflöde under ett bedöfvande brak i spillror” vid vårfloden 1788. Trots en rad ombyggnader och reparationer var dock bron 1829 i så dåligt skick att den ersattes av Järnbron, som byggdes av gjutjärn och stod färdig 1832. Drygt hundra år senare – vid jultid 1938 – invigdes den nuvarande, bredare Gamlebro som är gjord av cement.

(Kraftstationen Bergsbron-Havet i kvarteret Gamlabron 1918. Foto: Gustaf Lidberg. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar)

Kvarteret Lejdaren

Kvarteret Lejdaren

Kvarteret Lejdaren i Lindö namngavs den 23 april 1990.

Namngrupp ”sjöfart, fartyg och fartygsdelar”.

Björkesnårsvägen

Björkesnårsvägen

Björkesnårsvägen i Östra Eneby landsbygd namngavs den 22 april 2020.

De samtidigt beslutade namnen Björkesnårsvägen, Mossmarksvägen, Tallhöjdsvägen, Torvstigen och Ängsmarksvägen syftar på områdets karaktär.

Hammargatan

Hammargatan

Hammargatan i Kneippen namngavs den 21 april 1949.

Namngrupp ”fornnordisk mytologi”. Den hammare som gatunamnet syftar på är Tors hammare Mjölner som ofta beskrivs i berättelserna om Tors strider mot jättarna. Hammargatan utgår från Torsgatan och i närheten fick senare även Vagngatan sitt namn.

Gatan hette tidigare Ljuragatan eftersom den anlades i ett område sydöst om Kneippen som hette Ljurajorden, men det namnet gavs till en gata i den nya stadsdelen Ljura.

Andersbovägen

Andersbovägen

Andersbovägen i Krokek nämns första gången 1970.

Vägen leder till torpet Andersbo som omtalas första gången 1821. I en kartbeskrivning från 1847 betecknas Andersbo som ”olovlig intaga” på Lösings häradsallmänning, det vill säga någon hade utan tillstånd brutit mark och bosatt sig på häradets gemensamma mark.

Kvarteret Majsen

Kvarteret Majsen

Kvarteret Majsen i Pryssgården namngavs den 19 april 1961.

Namngrupp ”köksväxter”.

Korsgatan

Korsgatan

Korsgatan går genom ett område som i slutet av 1700-talet låg utanför staden och kallades Korshagen. I den stadsgräns som slås fast av kung Albrekts privilegiebrev 1384 ingår en ”korsgata” som enligt historikern Sven Ljung bör ha följt Grytsbäcken ett stycke söder om Linköpingsvägen. Ljung ansåg att namnet kommit från ett krucifix vid vägen men detta är inte känt från några skriftliga källor. I senare tid låg stegelplatsen i Korshagen vid Linköpingsvägen och där hängdes de avrättades kroppar upp på ”stegel och hjul” – androm till varnagel. Korsgatan finns med på en karta första gången 1876.

(Foto Gustaf Östman. Ur Norrköpings stadsarkivs samlingar)