Ända sedan Norrköping fick stadsrättigheter 1384 har det varit en stad med ett rikt krogliv. Handel och senare industriell utveckling gjord att efterfrågan på ställen att gå ut på efter arbetsdagens slut ständigt var stark. Stadens belägenhet på vägen mellan Stockholm och Sveriges sydligare städer bidrog säkert. Men hur tog sig pizzan till Norrköping egentligen?

Pizzan i Sverige

Att pizzan kommer från Italien det vet vi. Närmare bestämt är det från Neapel som den härstammar. Alexandre Dumas beskrev på 1800-talet pizza som ”vintermat”, något som säkert många svenskar och norrköpingsbor kan instämma i. Pizzan tog omvägen via USA där den introducerades av italienska immigranter. Populär på riktigt i Italien och Europa blev den först efter andra världskriget. Till Sverige kom pizzan 1947 och det var tyvärr inte i Norrköping utan i Västerås som den första pizzarestaurangen öppnades. Gratis pizzasallad serverades först 1969, sägs det, efter att en kroatisk restaurangägare inspirerats av salladerna från hemlandet. Med tiden gjorde spelautomaterna och de numera klassiska pizzakartongerna sitt inträde.

Pizzan hittar fram till Norrköping

Till Norrköping kom pizzan 1972 och nu behövde stadens ungdom inte längre åka ända till Stockholm för att prova den nya mattrenden. Alberto Sternad och Mick Danin öppnade Pizzeria Spiran i stadens första galleria. Restaurangen hade inga fönster ut mot Drottninggatan utan enbart mot själva galleriapassagen. En av stamgästerna var rullstolsbundne Max, ett välbekant ”original” i centrala Norrköping på den tiden. Max hade utrustat den hemmabyggda rullator med en saftblandare och bilstereo – ja han var nämligen en ljudentusiast. Spiran byggdes så småningom ut och tog över grannlokalen där Teddys Smörgåsar varit (idag ligger Filmstadens kiosk där). Den då 19-årige Jerney Kovac som blev restaurangens pizzabagare öppnade senare Leonardos. Leonardos var ingen renodlad pizzeria men var nog ganska ensam om att använda mozzarellaost från buffel, som annars är vanlig på pizzan i dess originalutförande. Idag ligger O’Learys där Leonardos låg.

Spiran bakade Norrköpings första pizza men andra var inte sena att hänga på trenden. Pizzeriorna dök upp som champinjonerna på en Capricciosa: Lykan, Wivex, Palace och Fontana di Trevi som drevs av Satorofamiljen. Capri var en av de första och började servera pizza i det som tidigare var Restaurang Kronan. Idag inryms lokalerna av en damfrisör.

Restaurang Kronan: därefter Pizzeria Capri, nu damfrisör.

Restaurang Kronan: därefter Pizzeria Capri, nu damfrisör.

Adria på Albrektsvägen var en annan tidig pizzeria i Norrköping. Den drevs av en skäggig man som kallades för Piraten. Mot slutet av 70-talet öppnade Matverkstan, som var en filial till ovan nämnda Palace. De hade ett ganska speciellt flipperspel som man kunde roa sig med medan man väntade på sin pizza.

Att gå ut på pizzeria är fortfarande en uppskattad umgängesform för många norrköpingsbor. Sedan är det nog minst lika många som hellre tar med sig pizzan hem och kopplar av med något onlinespel, från starcasinon.se till exempel.

Sedan pizzan gjorde sitt intåg i Norrköping har den aldrig visat tecken på att lämna stan. Oavsett var man bor är det nära till en pizzeria. En av favoriterna och de lite mer originella pizzeriorna är Pizzeria Maestro som ligger på Sant Persgatan. På menyn hittar man pizzor som till exempel ”Drottning Silvia” och ”IFK Norrköping”.