Norrköping är idag en av landets största städer med sina cirka 95 000 invånare. Stadens historia är lång och det var närheten till rinnande vatten i Motala ström och havet via Bråviken som gjorde platsen idealisk för boende och handel. Det har alltid funnits ett rikt utbud av krogar för stadens befolkning att roa sig på eller gå ut och äta och dricka.

Öl och vin på medeltiden

På platsen där Norrköping ligger idag har det funnits människor sen forntiden. Under medeltiden började orten att växa till sig och år 1384 fick staden sina stadsrättigheter av kung Albrekt av Mecklenburg. Tack vare att det även var en köpstad så vimlade det av krogar och värdshus till både inbyggare och resande. Många av de drycker som förtärdes på medeltiden, så som vin och öl, serveras än idag på krogar i Norrköping. Dock har matkulturen ändrats en del.

Louis De Geer

På 1600-talet slog sig en viss man vid namn Louis De Geer ner i staden vilket fått stor betydelse för Norrköpings utveckling. Tack vare industrin som De Geer grundande var Norrköping på denna tid landets näst största. Arbetarna på pappersbruket, varvet och fabrikerna där det tillverkades textil och vapen behövde krogar att besöka efter arbetets slut. Framgångarna för industrierna stärktes ytterligare under 1800-talet för att sen konkurreras ut av utländska fabriker under mitten av 1900-talet. De gamla arbetarkvarteren inrymmer idag bland annat museum, hantverkare och en studentpub.

Louis De Geer

Populärt med Puls

Ett av de populäraste ställena att besöka kvällstid idag är nattklubben Puls. Där kan gästerna dansa halva natten till populära DJ:s eller spendera lite tid vid blackjackborden. Det är ganska vanligt att svenska nattklubbar erbjuder spel på blackjack. Vill man däremot spela både blackjack och roulette är det vanligare att spela på ett onlinekasino som till exempel bingo.com.

Anrik pub stängdes

En av Norrköpings äldsta och mest folkkära krogar gick i graven under 2017. Pub Wasa med sin karakteristiska balkong ut mot Gamla Rådstugugatan stängde för gott. Även anrika restaurang Tegelvalvet som huserade i de gamla valven från 1600-talet stängdes. Huset som krogarna låg i uppfördes av en vinhandlare på 1800-talet men byggnaden vilar på valv från 1600-talet. I huset bedrevs vin- och punschhandel så man kan säga att en av Norrköpings äldsta kroghus har stängt för gott. Byggnaden kommer dock att bevaras och användas till annat.

Karl Andersson