Det östgötska kulturlivet har alltid varit starkt och den som befinner sig i Norrköping kan alltid hitta någonting roligt att göra. Så har det varit genom alla tider. Det finns ett stolt kultur- och underhållningsarv i Norrköping, men i moderna tider går det att hitta nya saker att göra som tidigare inte ens gick att drömma om. Det har gjort att Norrköping är än mer intressant stad än någonsin tidigare i historien.

För många är Norrköping en stad som förknippas med textilindustrin, eftersom det fram till 1960-talet var en central del av det näringsliv som bedrevs. Sedan lång tid tillbaka i historien är det också en stark handels- och sjöfartsstad, med tanke på det vackra läget intill vattnet. Det faktum att stora statliga myndigheter som SMHI och Migrationsverket ligger i Norrköping har också en viss betydelse för hur staden har uppfattats genom historien.

Men för många andra förknippas Norrköpings historia med underhållning, musik, idrott och andra kulturella fenomen. Men med tanke på historien, som säger att Norrköping som stad grundades 1384 och hade sin första stora handelstid på 1600-talet när människor från Nederländerna hittade till staden, måste man också se Norrköping som en viktig handelsstad.

I moderna tider har unga människor vant sig vid en verklighet som utspelar sig på nätet, i takt med att den fullskaliga digitaliseringen av samhället har fortsatt. Det har också påverkat Norrköping och hur stadens befolkning lever sina liv. Många sitter hemma med sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer för att spela hos casino direkt uttag eller titta på tv. Det blir ovanligare att ge sig ut i det rika kulturlivet, med en så anrik historia, som trots allt finns i Norrköping.

Om man då ska se på det kulturella arv som finns i staden går det att peka på teater, konst, fotboll och musik. Det är kulturella fenomen som har varit förknippade med Norrköping och som har haft ett starkt fäste i staden. Vid sidan om moderna underhållningsföreteelser är det också kulturella fenomen som lever vidare fortfarande.

Musik i Norrköping – en stolt tradition

Ett framstående exempel från Norrköping är det musikaliska arv som finns. Orkesterföreningen bildades i staden 1912 och man var tongivande under inledningen på 1900-talet. För den som lever i dagens Norrköping är det möjligen ingenting som är lika närvarande i det dagliga livet, men det finns en modern musikalisk historia att också vara stolt över om man har sitt hjärta i Norrköping.

Per ”Plura” Jonsson är till exempel född och uppvuxen i staden. Det är han som är ledsångare och mest förknippad med det folkkära, framgångsrika bandet Eldkvarn. Det grundades i Norrköping redan 1971 och är fortfarande aktivt. Sedan dess har andra artister med koppling till Norrköping slagit igenom på bred front. Allra mest känd är kanske Markus Krunegård, som precis som Plura och Eldkvarn besjunger sin hemstad i många av sina låtar.

Konst i Norrköping – ett eget museum av hög klass

Norrköpings konstmuseum är ett museum för den som är brett intresserad av konst, och som kan tänka sig att njuta av verk från 1700-tal som står sida vid sida med modern konst från 2000-talet, som tar helt andra former än de porträtt som är hundratals år gamla och som hänger på väggarna i stadsmuseet.

1946 såg Norrköpings konstmuseum dagens ljud och sedan dess ligger det vid Kristinaplatsen mitt i Norrköping. Det finns mestadels svensk konst i samlingen, men också en av Sveriges allra största grafiska samlingar. Den sägs ligga på någonstans runt 25 000 blad och omfattar grafik från 1400-talet och framåt, både när det kommer till svensk och internationell grafik.

Man behöver inte ens gå in i byggnaden för att njuta av konsten, utan i Skulpturparken runt byggnaden finns det också utomhuskonst att njuta av för den som föredrar den typen av kulturella vingslag.

Sport i Norrköping – från gamla tider till nya dagar

När man pratar om det historiska sportarvet i Norrköping är det svårt att inte föra tankarna till fotbollen och det framgångsrika laget IFK Norrköping, som på herrsidan mäktat med att samla in 13 SM-guld genom historien. I modern tid har man bara vunnit guld 1989 och 2015, och i övrigt är samtliga SM-tecken väsentligt äldre än så.

Det är möjligen det som gör att det känns som att det kulturella arvet kring sport, med toning på arvet, känns så starkt i Norrköping. Genom historien har man varit framgångsrika i fotboll och man dominerade svensk fotboll framför allt på 1940-talet, men också på 1950-talet och 1960-talet var man ledande. Sedan dess har man haft det väsentligt svårare.

Det faktum att fotbollen och IFK Norrköping tappat i nationell konkurrenskraft har öppnat för andra sporter. Det finns HC Vita Hästen som spelar i den näst högsta serien inom svensk ishockey, närmare bestämt HockeyAllsvenskan. Det finns Norrköping Dolphins som spelar basket på hög nivå. Det finns också framstående speedway i form av Vargarna och flera duktiga lag inom ridsport, bandy, amerikansk fotboll, orientering och handboll.

Om man ska tala om saker som Norrköping kan vara stolta över i sin egen historia är 2022 ett viktigt sportår. Då blev staden utsedd till Sveriges främsta sportstad. Det var första gången någonsin. Det är alltså inte bara i gamla tider som IFK Norrköping kan göra sin stad stolta på sportområdet.

Teater i Norrköping – Flera olika teatrar

Teaterlivet i Norrköping har alltid varit starkt och fortfarande lever några av stadens teatrar kvar, även om många har tvingats lägga ner. Kvar finns minnena och byggnaderna, där ett besök kan få en att slungas tillbaka i tiden. Hela byggnaderna andas det gamla, framstående teaterlivet som fanns i staden. Det gjorde Norrköping till en väldigt levande kulturstad på den tiden.

Redan på 1700-talet uppfördes Egges Teater, som var Norrköpings första teater och Sveriges blott tredje teater. Den var aktiv fram till slutet av 1700-talet, men banade väg för många andra teatrar. Dahlbergs Teater kom och gick, innan Eklunds Teater såg dagens ljud år 1850. Det var en teater som revs, men som skulle ersättas av Stora Teatern några år senare. På 1940-talet bildades Norrköpings-Linköpings Stadsteater, där Ernst-Hugo Järegård var en av eleverna. Det går med andra ord att vara stolt över det teaterarv som finns i staden.