Sommaren 1719 var en traumatisk tid i Norrköping. Det var då som ryssarna plundrade och brände längs med den svenska östkusten. Syftet var att påverka fredsförhandlingarna som pågick på Åland. Norrköping, som vid den här tiden var både pesthärjat och krigstrött, totalförstördes av rysshärjningarna. Hela staden brändes ner av ryska och svenska soldater och följderna kom att påverka Norrköping under lång tid framöver.

Den 30 juli är årsdagen av ryssarnas ankomst till Norrköping och det uppmärksammar föreningen Stenbocks Karoliner uppmärksamma med ett öppet soldatläger och minnesceremoni på Tyska torget tillsammans med Norrköpings stadsmuseum. Några av föreningens karoliner kommer att finnas på plats för att visa upp tidsenliga kläder, vapen, kanoner och utrustning. Kyrkklockorna i Hedvigs, S:t Johannes och Östra Eneby kyrka kommer att ringa såsom de gjorde under 1700-talet. Karolinerna avslutar ceremonin med att skjuta dubbel svensk lösen med sina kanoner.

På Norrköpings stadsmuseum pågår samtidigt en utställning för att uppmärksamma tragedin. Fler bilder från minnesceremonin på Tyska torget finns på Nkpg.news.

(Foto: Niklas Luks/Nkpg.news)