År 1897 ritades denna magnifika byggnad på uppdrag av folkskoleläraren och stadsfullmäktige Per Lundahl. De fina bygglovritningarna som inlämnades fanns det dock ingen signatur på så arkitekten är okänd. Huset ligger beläget i hörnet av Hörn- och Nygatan. Inspirationen till ritningarna är med stor sannolikhet hämtad från Loiredalen i Frankrike. Huset blev uppfört i fransk nyrenässans där tornet har typiska drag från Fransk slottsarkitektur. Huset har genom tiderna varsamt renoverats och någon större ombyggnad har inte skett sedan mitten av 1940-talet.

Fasaden består av ljusbeige slätputs på tegel och sockel i huggen granit. På gårdsfasaden finns medaljonger med indian (Amerika), kines (Asien) och lejon. Dessa kan komma från Kina. Fönsterbågarna är målade i mörkröd kulör både mot gatan och mot gården. Byggnadens sadeltak är lagt med plåt.

horngatan8_nygatan80

På vinden finns en lägenhet om tre rum och kök som inte är moderniserad och som består av tre rum i fil, kök med inredning från 40-talet. Ursprungliga dörrar och takrosetter. Lägenheterna på de andra planen är mycket välbevarade med kakelugnar, trägolv, fina och välarbetade dörröverstycken samt i några lägenheter takbjälkar synliga, dessa med vackra figurer i trä. I de större våningarna finns även serveringsskåp bevarade, dessa i mycket gott skick. I en av våningarnas matsal finns inskriptionen ”ät och drick i goda vänners lag” från uppförandet året 1897.

Byggnaden har ett mycket välbevarat trapphus med pardörrsentréer, målningar, takstuckaturer och välbevarat marmorgolv. I entréhallen och i inre trapphuset finns fina väggpaneler med ådringsmålning. Mycket påkostat trapphus.

Huset inventerades år 2005 av Bo Daniel Hörnestam.