En över 100 år gammal flaskpost har hittats under de arkeologiska undersökningarna i hamnen i Norrköping. Lappen skrevs mitt under den största strejken i Sveriges historia.

– Vi har lyckats spåra brevskrivarens barnbarn, säger Magnus Stibéus på Arkeologerna, Statens historiska museer.

Ibland kommer oväntade fynd som till och med överraskar arkeologer. Det var i samband med utgrävningarna i Inre hamnen som flaskan med en handskriven lapp inuti dök upp. Den hade gömts vid hörnstenen till ett hus som byggdes ovanpå det gamla kronobränneriet från 1700-talet. Meddelandet är daterat till den 15 september 1909 ”under pågående strejken i Norrköping” och är skrivet av en person som heter Sven Thure Nilsson.

– Det är inget brev utan mer som en kort hälsning, Thure lade ner det under storstrejken för exakt 110 år sedan, en liten blinkning åt oss idag, säger Magnus Stibéus.

Strejken 1909 är den största i Sveriges historia. Den skakade ett land som led av en djup lågkonjunktur och som mest var 80 000 arbetare lockoutade och 220 000 ute i strejk. I industristaden Norrköping strejkade 10 000 arbetare. Men vem var Thure, som gav oss en direktlänk bakåt till ett dramatiskt skede i svensk 1900-talshistoria?

Genom ett omfattande detektivarbete lyckades arkeologerna spåra författaren till lappen.

– Jag sökte först på Google och hittade en person med samma namn som var byggmästare på 1930-talet och född 1887. Jag började släktforska på honom, tittade i olika kyrkböcker och hittade honom till slut 1910.

Då står han listad som hamnarbetare, men var troligen någon form av underhållsarbetare som även arbetade med snickerier. Troligen var han med och byggde huset som stod klart samma år, där han gömde flaskposten för att någon skulle hitta den en gång i framtiden. Sven Thure gifte sig så småningom och bildade familj. Och överraskningen kom när det gick att hitta nu levande släktingar till honom.

– Vi lyckades spåra hans barnbarn som blev jätteförvånad när han fick se brevet och tyckte det var spännande. Sven Thure var bara 22 år gammal när han stoppade ner meddelandet så det är som en hälsning från hans farfar när han var ung, en tidskapsel, säger Magnus Stibéus.

(Foto: Lotta Stenqvist/Arkeologerna)