Norrköpings stadsmuseum har flera intressanta utställningar som pågår just nu, en del är permanenta och andra är tillfälliga utställningar. Här är några av utställningarna som berättar om Norrköpings historia och framtid.

Människor och maskiner – I nöd och lust
Det här är en permanent utställning som alltid går att ta del av. Människor och maskiner tar oss in på djupet i Norrköpings textilhistoria med en utställning som tilltalar många sinnen. Här kan man lyssna på röster från de som arbetade i de gamla textilfabrikerna, känna på lakansväv från Tuppen och ylletyg från Nyborgs. Föreställ dig en arbetsdag i textilfabriken genom att uppleva slamret från vävmaskinerna som körs alla tisdagar klockan 12:30-15:00 och under ett helgpass en gång i månaden.

Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu
Den här tillfälliga utställningen pågår i cirka ett år mellan 26 januari 2020 – 31 januari 2021. Utställningen berättar om de nazistiska rörelserna som var aktiva i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget. Den lyfter även fram personer som valde att göra motstånd mot nazisterna. Medlöperi och Motstånd berättar även om flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget och tar upp frågor som rör nutida främlingsfientlighet. Utställningen är producerad av Norrköpings stadsmuseum tillsammans med forskaren och författaren Johan Perwe.

Handelsboden
Det här är en permanent utställning. Handelsboden visar upp Norrköpings gamla speceributiker med vackra förpackningar och kaffekvarnar som malde aromatiskt kaffe. Handelsboden är en interiör av en speceributik som har många föremål från 1890-1950. Det var innan plasten kom till och därför är alla förpackningar tillverkade av papper, tyg, trä eller metall. Idag är det många som hellre tar del av en casinoguide på nätet för att hitta underhållning, men förr samlades man i handelsboden för att träffa grannarna i kvarteret och utbyta skvaller. Nyheter spreds även på detta sätt eftersom handlaren hade kontakter utanför lokalsamhället och kunde informera om nya saker som hände i landet. Upplev stämningen genom ett besök på Handelsboden.

Next:Norrköping
Till skillnad från de andra utställningarna handlar inte Next:Norrköping enbart om stadens historia, utan fokus ligger på det som ska komma i framtiden. Norrköping förändras ständigt och här kan du få reda på vilka planer som kommer bli till verklighet. Nya stadsdelar dyker ständigt upp och gamla moderniseras och förändras på olika sätt. Genom modern visualiseringsteknik hamnar du i mitten av planeringen och får en förhandstitt på det nya Norrköping. Utforska vilka områden som ska bebyggas, vad som finns under marken i Inre hamnen och hur den nya stadsdelen vid vattnet kommer se ut. Utställningen är tillverkad av kommunikationsenheten på Norrköpings kommun och står i Färgerisalen.

(Foto: Harri Blomberg/Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0)