Wettextrasans skapare Curt Lindquist, Sveriges första kvinnliga kommunalråd Lena Lundblad och författaren bakom Lotta-böckerna Ester Ringnér-Lundgren. Det är personerna som Norrköpings kommun nu hedrar med spårvagnsnamn.

– Vi är glada över att äntligen kunna namnge dessa tre spårvagnar. Det är både ett sätt att hedra de här personerna och bredda bilden av Norrköpings historia eftersom vi väljer personer som haft betydelse för staden, men ändå inte är så kända av allmänheten, säger Gustav Flodén, chef för samhällsbyggnadskontoret.

Samhällsplaneringsnämnden beslutar vilka namn som ska pryda spårvagnarna, en tradition som infördes 2010. De personer som väljs ska ha bidragit till utveckling och kännedom om Norrköping sedan spårvägen invigdes 1904. För att vara aktuell ska personen inte längre vara i livet, vilket innebär att anhöriga alltid måste ge sitt godkännande innan kommunen går vidare i processen.

– Spårvagnarna är en typisk Norrköpingssymbol som många människor nyttjar varje dag. Därför känns det extra fint att vi använder just dem för att lyfta fram driftiga personer som har betytt mycket för Norrköping, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

De tre spårvagnarna döps efter:

Lena Lundblad (1922–2006)
Förskolläraren Lena Lundblad började engagera sig i den lokala politiken 1958 och tio år senare blev hon ett av Sveriges två första kommunalråd. Lena Lundblad ansvarade för kulturroteln i Norrköping för dåvarande Högerpartiet, nu Moderaterna. Samtidigt valdes hon till Skolstyrelsens första kvinnliga ordförande.

Curt Lindquist (1908–1988)
Civilingenjören Curt Lindquist uppfann bland annat den tunna disktrasan som hans fru Margareta döpte till Wettex, en förkortning av engelskans ”wet textile”. Tillverkningen av Wettex disktrasor ligger än i dag i Norrköping, det finns också en fabrik i Tyskland. Alla disktrasor som är styva när man köper dem baseras på Curt Lindquists idé.

Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993)
Ester Ringnér-Lundgren, uppvuxen i Norrköping, var författare till Lotta-böckerna under pseudonymen Merri Vik. Under åren 1958–1991 fick hon 47 böcker om Lotta utgivna. Totalt skrev Ester Ringnér-Lundgren 140 titlar och sålde 3,5 miljoner ungdomsböcker. I dag finns ett aktivt sällskap till hennes minne och Lotta-böckerna har getts ut som e-böcker.