Norrköping har haft en stark raggarkultur i över 60 år och staden är hem för Motorgården, en av Sveriges äldsta raggarklubbar. Som en del av sin verksamhet arrangerar klubben en välbesökt årlig cruising som går längs Kungsgatan under en sommardag. Det traditionella arrangemanget börjar med en bilutställning på Himmelstalund och avslutas med cruising från Norr Tull upp till Fenixrondellen.

Motorgården är över 60 år

Motorgården är Sveriges äldsta raggarklubb som startades 1958 när subkulturen var som störst. Under året 1957 var Norrköpings motorburna ungdom ute och demonstrerade på stan vilket även ledde till en hel del bus som väckte stor uppmärksamhet. Demonstrationerna handlade om att ungdomarna ville ha en egen samlingsplats och målet uppnåddes år 1958. På polisens inrådan etablerade Norrköpings kommun samlingsplatsen Motorgården som ligger vid Kråkvilan. Klubben är fortfarande aktiv på Motorgården, men idag är inte kommunen inblandad i deras verksamhet. År 2018 hade Motorgården funnits i 60 år och festligheterna i Norrköping såg därför mer besökare än någonsin förr. Hela 400 bilar deltog i cruisingen som avslutades med en fest i Motorgårdens lokaler.

En del av Sveriges kulturhistoria

Raggare tillhör en subkultur som är unik för Skandinavien och framförallt i Sverige, även om det även finns raggare i delar av Norge, Finland och Danmark. Rörelsen var en del av ungdomens rebelliska motkultur i slutet på 1950-talet då den orsakade moralpanik i Sverige som var mycket konservativt vid den tidpunkten. Raggarna började synas när den amerikanska kulturen i form av film och musik kom till Sverige. Temat som väckte intresset handlade för det mesta om tonårsrevolt, längtan efter frihet och att leva på ett annat sätt än resten av samhället.

Subkulturen är i högsta grad levande idag, men majoriteten av anhängarna är medelålders bilentusiaster snarare än ungdomar. Rötterna i arbetarklassen finns fortfarande kvar och det är vanligare att vara raggare på landsbygden än i storstäderna. Idag finns det i regel två olika typer av raggare: de äldre som är med i klubbar och cruisar för att återuppleva sin ungdom samt den unga generationen vars uttryck är något annorlunda idag. Tidigare var raggare måna om sina amerikanska veteranbilar och vårdade dem ömt. Idag är det vanligt att yngre raggarklubbar kör omkring i gamla skrotbilar som är dekorerade med sydstatsflaggan och annat som man förknippar med den amerikanska södern. Motorgården i Norrköping håller sig till den äldre stilen och det är fortfarande deras intresse för veteranbilar som står i centrum.

(Raggare på Power Big Meet 2005. Foto: Konstantin/Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0)