Markiser är ett trevligt inslag i trädgården eller på terrassen. De skyddar mot solen och ger ett skuggat område där du kan sitta och njuta av utsikten. Men det finns några viktiga saker att tänka på när det gäller att köpa och sköta om dina markiser.

När det gäller att köpa nya markiser, är det viktigt att tänka på vad du vill ha markisen för. Ska den användas som ett skydd mot solen eller som ett vattentätt tak över din uteplats? Ska den vara fäst vid huset eller ska den vara fristående?

En annan viktig faktor att tänka på är storleken på markisen. Du vill inte att markisen ska vara för liten för att täcka det område du önskar skydda, men du vill heller inte att den ska vara för stor och dominera utsikten.

Materialet är en annan sak att fundera på. Markiser finns i olika material som exempelvis textil, PVC eller aluminium. Textil är det mest populära valet eftersom det är lätt att rengöra och ger ett bra skydd mot solen. PVC är ett annat populärt val eftersom det är vattentätt och lätt att rengöra.

Sköta om dina markiser

När det gäller att sköta om markiserna är det viktigt att hålla dem rena och se till att de är i bra skick. Du bör rengöra markiserna regelbundet för att förhindra att smuts och föroreningar bygger upp sig. Om markisen är gjord av textil bör du använda en mild tvållösning och en mjuk borste för att rengöra den. För PVC eller aluminium bör du använda ett milt rengöringsmedel och en fuktig trasa.

Det är också viktigt att inspektera markiserna regelbundet för att se till att alla delar är i bra skick och att inga rep eller spännband är trasiga. Om det finns något problem med markisen, bör det åtgärdas omgående för att undvika att det blir värre.