Konstnären Sahar Burhan tilldelades 2022 Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne på 144 458 kronor.

– Sahar Burhans verk relaterar alltid till mänskliga frågor såsom yttrandefrihet, integration och kulturell mångfald, frågor som är högaktuella just nu, säger Per Ziljat (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Sahar Burhan har en kandidatexamen i fri konst från universitetet i Damaskus och kom till Sverige 2007. Hon har varit en mycket aktiv visuell konstnär i Norrköping och föreläser, ordnar workshops, skriver krönikor, tecknar satir och har grundat ett nytt galleri samt en ny konstförening i Norrköping. Stipendiaten ställer frekvent ut sin konst i Norrköping och är dessutom en bindande och inkluderande person för många av stadens konstnärer.

– Jag blev överväldigad av glädje när jag fick vet att jag blivit årets Moa Martinson-stipendiat. När jag kom till Sverige hade jag ingenting mer än min utbildning som konstnär och min fantasi, full av många bilder och former som jag hade i huvudet. Konst för mig är en metod jag använder för att kunna leva. Jag tänker på Moa Martinson och de svårigheter som hon ställdes för som kreativ människa och hur dessa svårigheter har förvandlats till ett stipendium som hjälper mig att övervinna svårigheter jag möter för att kunna leva som konstnär, säger Sahar Burhan.

(Sahar Burhan. Foto: Crelle)