Tidigare okända hällristningar har upptäckts vid Himmelstalund. De hittades i samband med en arkeologisk schaktövervakning med anledning av att gångspängerna av trä som finns kring hällarna ska utökas. I dag dokumenterades ristningarna för första gången.

Vid dokumentationen målas ristningarna upp med vit krita och ritas sedan av på stora plastark. Det är fortfarande inte bestämt om hällristningar kommer fyllas i med röd färg så småningom eller om de får förbli omålade.

– Det är alltid lika roligt när det görs nyfynd av hällristningar. Att vara kanske den första på 3 000 år som ser en ristning är alltid lika fascinerande. Det är extra roligt när det kommer nya ristningar på Himmelstalund. Det är ett otroligt hällristningsrikt område och bilderna blir bara fler och fler. Även på de hällar som varit framtagna sedan tidigt 1900-tal hittar vi ibland tidigare okända ristningar, säger Theres Furuskog, antikvarie på Norrköpings stadsmuseum och specialiserad på hällristningar.

Dagens dokumentation utförs av Theres Furuskog och Sven-Gunnar Broström, specialist på inventering och dokumentation av hällristningar. Bland de nyupptäckta figurerna finns skepp, människofigurer och en orm.

–  Av de nya motiven är nog ormfiguren mest intressant. Det är inte helt ovanligt med ormmotiv, men denna är den första på hällarna vid Himmelstalund. Ormen ser också ut att ha munnen öppen vilket ger det hela en extra dimension. Attackerar den något eller ville man bara förstärka att det var just en orm som ristades? frågar sig Theres Furuskog.

Nyfunna hällristningar vid Himmelstalund. Foto: Norrköpings stadsmuseum

(Foto: Norrköpings stadsmuseum)

(2021-06-22)