Den 1 juni öppnar Norrköpings stadsmuseum igen. Förutom den nya basutställningen Den utvalda staden bjuder sommaren på dagliga stadsvandringar, en uppdaterad forntidsutställning och en ny del i utställningen Medlöperi och Motstånd.

– Att få ta emot besökare igen är fantastiskt roligt. Ett museum utan besökare är lite som ett dukat bord utan gäster. Vi är väl förberedda utifrån smittspridningsaspekten, och väljer därför att öppna successivt, säger Maria Jönsson, museichef på Norrköpings stadsmuseum.

Den 1 juni öppnar Norrköpings stadsmuseum på nytt. Öppnandet sker stegvis och inledningsvis öppnas våning 1 och 2. Där finns textilsalarna och utställningen Medlöperi och motstånd – om nazismen i Norrköping då och nu. Från och med den 1 juni erbjuds också dagliga stadsvandringar och visningar. Samtliga dagar som museet har öppet erbjuds något av de 16 olika teman som finns i utbudet. Där finns bland annat visning av Medlöperi och motstånd, stadsvandringarna Industrilandskapet, I Moa Martinssons fotspår och Invandrarstaden Norrköping samt den dramatiserade Johannavandringen. Biljetter bokas på museets webbplats.

Lördag den 19 juni invigs Den utvalda staden – en utställning om Norrköping på 1600- och 1700-talet som ger en inblick i en spännande period av Norrköpings historia med stormaktstid, pest, rysshärjningar och kunglig glans.

– När juli väl är här hoppas vi att hela museet är igång och att vi får visa upp Stadsmuseet 2.0. Då är tre nya och uppdaterade utställningar invigda, och nya pedagogiska ytor för barn är tillgängliga. Det har sannerligen inte varit ett vanligt år för Norrköpings stadsmuseum. Mitt i pandemin firar museet 40 år och blir dessutom utnämnda till Årets museum i Sverige. Den finaste av utnämningar fick stadsmuseet medan vi hade stängt. Nu är vi glada över att få välkomna besökarna igen, säger Maria Jönsson.

Från 1 juni till 31 augusti har Norrköpings stadsmuseum öppet tisdag till söndag mellan kl. 12.00 och 16.00.