Norrköpings stadsmuseum är tillsammans med Livrustkammaren och Grenna Museum nominerat till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset som delas ut på Sveriges Museers vårmöte den 27 april.

– Museisverige fortsätter att visa upp en härlig bredd och kvalitet trots svåra omständigheter. Gemensamt för de nominerade är förmågan att väva samman personliga livsöden med historiska skeenden som också speglar vad det innebär att vara människa i sin samtid, säger Pontus Forslund, som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.

Motiveringen till stadsmuseets nominering lyder: ”Mitt i samhällsfrågorna ställer sig Norrköpings stadsmuseum och arbetar med kunskap och fördjupning för att diskutera vår samtid ur ett historiskt perspektiv. En uppmärksammad utställning om 1930-talets nazism i Norrköping skapade diskussioner inte bara om innehållet utan även om museernas roll och museilagen. Med fokus på människan i den lokala historien arbetar museet som en mötesplats för verksamhet, samarbeten och kunskap”.

– Vi är väldigt glada över nomineringen. Den visar att demokratin och att stå upp för demokratin är viktigare än någonsin. Vi behöver hela tiden påminna oss om att demokrati inte är något vi kan ta för givet utan det är något vi ständigt måste arbeta för och en kunskap vi måste omvärdera och uppdatera kontinuerligt. Demokratin är skör och kan fort raseras, säger Maria Jönsson, chef för Norrköpings stadsmuseum.

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

– Vår utställning ”Medlöperi och motstånd” blev otroligt uppmärksammad, lokalt och nationellt, efter öppnandet förra året. Det var dramatiska månader som ställde mycket på sin spets. Vi fick ta emot en hel del kritik och hat men framförallt möttes vi av ett enormt stöd, förståelse och kärlek från våra besökare. Vi slog besöksrekord och vi hoppas att fler ska kunna ta del av utställningen så småningom, säger Maria Jönsson.

Vinnaren av Årets museum 2021 tillkännages på museernas vårmöte den 27 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Sörmlands museum till Årets museum.

– Oavsett om vi vinner utmärkelsen eller inte är jag oerhört stolt över vårt stadsmuseum och framför allt över personalen som gör och har gjort ett fantastiskt arbete. Där finns en oerhörd kunskap och kompetens som har resulterat i denna prestigefyllda nominering, säger Olle Johansson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

(Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag)