Med start under allhelgonahelgen kommer Svenska kyrkan i Norrköpings nya app ”Kyrkovarvet” finnas tillgänglig för allmänheten. I appen kan man få rundturer och guidning i Norrköpings kyrkor och kyrkogårdar. Först ut är Sankt Olai kyrka och Norrköpings krematorium.

Våra kyrkor och kyrkogårdar har en rik historia och många spännande föremål. Tidigare har det varit svårare att ta del av kulturarvet i Norrköpings kyrkor. Inte alla kyrkor har haft en kyrkguide tillgänglig och ibland har kyrkguiderna varit gamla, haft ett ålderdomligt språk eller på annat sätt varit bristfälliga.

– Vi har sett att vi varit dåliga på att berätta om kulturarvet i våra kyrkor, säger Cilla Holmqvist, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Norrköping, och fortsätter:

– Samtidigt är det ett av våra uppdrag att förvalta och berätta om våra fantastiska kyrkobyggnader och kyrkogårdar. Kulturarvet är ett av de områden som allmänheten har en hög förväntan på att vi ska förvalta och förmedla, det har vi sett i undersökningar av vad allmänheten uppskattar Svenska kyrkan för.

Nu är ambitionen att det ska bli enklare att lära sig om kyrkorna och deras historia och att all information så småningom ska finnas samlad på ett och samma ställe. I Norrköping finns 25 kyrkor, 7 kapell och 23 kyrkogårdar.

–  Det är ett stort arbete. Så det kommer att ta tid innan alla kyrkor och kyrkogårdar finns på plats. Men vi har stor energi i det här projektet och vi märker att människor är intresserade av appen och tycker att den är spännande. Det är lite av en trend vi ser idag att människor intresserar sig för historia. Vi ser det i till exempel TV-program, säger kommunikationschefen.

Appen kommer att ge pushnotiser när en ny kyrka eller berättelse har lagts in.

– Vi vill gärna få människor att komma ut och upptäcka vad som finns i våra kyrkor och på kyrkogårdarna. Det ska vara spännande att använda appen, säger Holmqvist.

Med tanke på användarvänligheten finns alla texter även inlästa. Artisten och programledaren Daniel Forsberg har fått uppdraget.

I framtiden skulle appen Kyrkovarvet även kunna omfatta andra städer.

– Det är flera kollegor i församlingar i andra städer som varit intresserade av att vara med och utveckla appen vidare. Det ser ljust ut för framtiden, konstaterar Cilla Holmqvist.

Ett liknande projekt har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Svenska kyrkan erbjuder en app för att hålla koll på kyrkornas kalendarium, men en satsning på kyrkans kulturarv, som i appen ”Kyrkovarvet”, har aldrig gjorts tidigare.

– Nej, Norrköping är först med detta, säger Holmqvist.