Norrköping har en stark och rik historia som både är intressant och vacker. Staden är känd för sin starka historia av industriverksamhet, och har tidigare varit en stor tillverkare av kläder och andra textilier.

Medeltiden var en viktig del för staden, och det är även under denna tid som staden fick sitt namn och rättigheter.

När staden först började kallas för Norrköping är lite oklart, men staden verkar fått sitt namn och stadsrättigheter någon gång under början på 1300-talet. Vem som utfärdade dessa och när är i skrivande stund oklart, och det var inte förrän nästan ett sekel senare som de officiella namnrättigheterna kom att introduceras.

Sedan dess har staden utvecklats till att bli en av Sveriges största städer, och har idag en befolkning på strax under 150.000 människor, ett rejält uppsving mot de 6000 människor som bodde i staden under mitten av 1600-talet.

Stadsrättigheter på 1300-talet

Det är fortfarande oklart när Norrköping fick sina stadsrättigheter för första gången. Det finns en del bevis som pekar på att det skedde någon gång under början av 1300-talet, men 1384 skrevs ett dokument under av kung Albrekt av Mecklenburg som bekräftade stadsrättigheterna.

Dokumentet undertecknades den 7 april 1384, och sedan dess har Norrköping existerat som officiell stad. Men det betyder inte att människan inte har bott där tidigare. Faktum är att människan hade bott kring Motala ström ganska länge innan detta, dock inte under några officiella stadsrättigheter.

Ringstaholm

En av de största händelserna var bortgången av Sveriges största jordägare Bo Jonsson. Drottning Margareta besökte då Norrköping för att vara med och göra upp om den avlidne Jonssons arv.

En av Jonssons viktigaste ägor var borgen Ringstaholm. Borgen var placerad på en vacker holme i Motala ström, något Margareta var angelägen om att lägga beslag på. Hon fick som hon ville – borgen tillföll kronan.

Tyvärr finns dock inte Ringstaholm kvar än idag. Faktum är att borgen brändes ner bara 65-70 år efter att kronan tog över den. Borgen belägrades först under Engelbrektsupproret 1434. En ny belägring tog sedan fart 1469 när en grupp med bönder tog över borgen. Strax efter detta brann borgen ner.

Mycket har förändrats sedan medeltiden

Medeltiden tog slut för strax över 500 år sedan, därmed är det bara naturligt att mycket har hänt sedan dess. De största förändringarna har skett under de senaste 50 åren, mycket tack vare uppkomsten av teknologiska innovationer.

Numera använder de flesta mobiltelefoner och internet, något som de flesta medeltida människor skulle uppfatta som ren magi. Men nu tar vi denna teknologi för givet. Att spela Rise of Olympus slotspel hos Maria casino är numera standard, snarare än att besöka fysiska etablissemang för att få en liknande upplevelse.