Maria Jönsson blir ny chef för Norrköpings stadsmuseum. Hon tillträder tjänsten den 23 mars.

– Jag är otroligt glad över att ha fått förtroendet att bli chef för Norrköpings stadsmuseum. Det är med både nyfikenhet och stolthet som jag ser fram emot att möta medarbetarna bakom en av årets viktigaste och mest omtalade utställningar, Medlöperi och Motstånd, säger Maria Jönsson.

Maria Jönsson kommer närmast från Vadstena kommun där hon jobbat som kultur- och fritidschef samt kulturstrateg. Hon har under stora delar av sitt yrkesverksamma liv arbetat inom kulturens värld med ledarskaps-, jämställdhets- och organisationsfrågor. Under många år var Maria Jönsson generalsekreterare för Culture Clinic, en organisation som arbetar med demokratiutveckling genom konst och kultur.

– Maria Jönsson har en bred och spännande bakgrund som kommer gynna Norrköpings stadsmuseum i arbetet med att utveckla verksamheten för att locka nya målgrupper. Jag är mycket nöjd med rekryteringen och känner mig trygg i att stadsmuseet får en stark ledare som med stort engagemang kommer att bidra till att tillföra ett helhetstänk kring kulturarvs- och museifrågor, säger kultur- och fritidsdirektören Maria Modig.

Jönsson ersätter den tidigare chefen Bror-Tommy Sturk som omplacerades i mars 2019 och slutade i maj 2019 efter arbetsmiljöproblem på stadsmuseet.