Konstnären och filmregissören Maja Borg tilldelades 2020 Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne på 143 171 kronor.

Maja Borg föddes 1982 i Norrköping och arbetar med rörlig bild som rör sig i gränslandet mellan dokumentärfilm, fiktion och experimentell konstfilm. Hon återvänder hela tiden till Norrköping. Förra året gestaltade hon bullerskydd vid Ståthögavägen. Stipendiesumman på 143 171 kronor kommer väldigt lägligt.

– Jag är mitt uppe i det som stipendiet ska gå till, nämligen ett projekt där jag utforskar hållbarhet för konstnärer utifrån bland annat arbetsvillkor och ekonomi. Vi har det extra svårt just nu i coronatider så därför kom stipendiet mitt i prick, säger Maja Borg.

Motivering:

”Denna artist och filmregissör föddes 1982 i Norrköping och har fortfarande familj och företag här. Hon är utbildad på Edinburgh College of Art och arbetar sedan 2007 bland annat med dokumentärer och experimentfilm. Två långfilmer har färdigställts för bio. Den senaste, från 2020, heter ’Passion’.

Redan som mycket ung blev hon prisbelönt utomlands och hennes filmer har visats på internationella filmfestivaler. Även Norrköpings filmfond har uppmärksammat henne. Vi bedömer det som att denna konstnär har stor potential med ett spännande uttryck i film, bildkonst och foto. Hon har personlig integritet och vision samtidigt som hon klarar av att nå ut publikt.

Arbetsstipendiet skulle användas för att utforska begreppet ’hållbar konst’ och hitta mötespunkter mellan hållbar miljö, hållbara arbetsvillkor och hållbar ekonomi. Skapandet av rörliga bilder ska knytas till ekologiska kretslopp i mening att fundera runt fysisk och psykisk hälsa för människor och planet.

Vi hoppas att konstnären vill fortsätta utveckla våra tankemönster samt filmkonsten och filmnäringen i Norrköping.

Därför utser vi Maja Borg till Moa Martinson-stipendiat 2020.”

(Foto: Caroline Douglas)