Norrköping är en av Sveriges större städer och ligger idag som en av de 12 största i landet. Det är samtidigt en stad som lockar människor från hela landet, inte minst då staden har en stark koppling till svensk historia, teater och kultur. Det finns också gott om historiska landmärken i staden, men dessa kan också göra vissa områden dyrare än andra.

Det är också en stad som kontinuerligt växer. Det var endast 2023 som staden knappt växte, men detta var i samband med hårdare kontroller om folkbokföring i landet så det kan ha varit anledningen till de ovanligt låga siffrorna. Staden har mer än 140 000 invånare och växer ganska snabbt också.

By Niklas Magnusson, Canva.com 

By Niklas Magnusson, Canva.com

Därför vill man bo i Norrköping

Det finns många skäl till att man väljer att flytta till Norrköping. Staden har en lång historia som teaterstad, så människor som arbetar med eller är intresserade av kultur har ofta ett intresse för städer som Norrköping. Det är däremot långt ifrån den enda anledningen till att flytta dit.

Stadens olika byggnadsminnen är på runt 30 stycken, vilket är mycket för en liten stad jämfört med Sveriges storstäder. Dessa kan dessvärre göra det dyrare att bo i vissa områden så det är bra att ha koll på de mer kända byggnadsminnen i Norrköping inför en flytt till staden så att man inte betalar mer än nödvändigt i hyra, såvida man inte valt bostaden på grund av närheten till ett visst byggnadsminne.

En historiskt viktig stad i Sverige

När Östergötland vara ett självständigt hertigdöme var Norrköping huvudstaden och mycket av detta kan man se än idag i staden. Det innebär också att det finns en hel del intressanta landmärken i staden, även historiska sådana. Bland de mer populära alternativen finns Industrilandskapet, Matteus kyrka, Rådhuset och Hedvigs kyrka.

Få tillgängliga bostäder i staden

Norrköping är ingen storstad men då det hela tiden flyttar människor in i staden så finns det inte ett jättestort antal lediga bostäder tillgängliga, beroende lite på vilka krav man har. Man har tidigare haft olika planer för att lösa problemet, bland annat genom att flytta på gamla begravningsplatser för Norrköpingsfängelset, men detta har nekats. Det byggs däremot kontinuerligt nytt och det flyttar också ut människor från staden vilket gör bostäder lediga för nya invånare.

By Rolf_52, Canva.com

By Rolf_52, Canva.com

Så hittar man enklast en bostad i Norrköping

Det behöver inte vara svårt att hitta en bostad i Norrköping, men det kan absolut bli svårt om man endast vänder sig till ett enda hyresbolag. Bäst blir det om man kontrollerar många olika källor för att förbättra sina chanser att hitta en tillgänglig bostad. Rent generellt är det alltid bostäder tillgängliga i staden och genom bostadsportaler som Bostadslistan kan man se att genomsnittspriset för en vanlig tvåa ligger på cirka 8 153 kr i månaden, en bra bit lägre än de större städerna i landet.

Bostadsportaler ger dig fler alternativ

Bostadslistan visar att det finns cirka 233 lediga lägenheter i Norrköping, ett ganska bra antal. Det finns främst lediga tvåor, men även treor och ettor. För en trea får man i genomsnitt betala 10 502 kronor i månaden och för en etta 5 915 kronor i månaden. Behöver man en bostad i staden finns det med andra ord en hel del alternativ och det finns lediga bostäder i många olika områden också.

Sociala medier

Ett knep som bland annat studenter och en del unga använder är att använda sociala medier för att hitta en bostad. Det finns exempelvis grupper för studenter eller boende i specifika städer, även Norrköping. Det kan vara ett bra alternativ, men man bör vara försiktig med att hyra i andra hand då det kan bli en dyr affär.

Familj, vänner och bekanta

Har du familj, vänner, bekanta eller kanske kollegor i staden så kan du också kolla med dem om eventuella bostäder. Har dessa kanske vänner eller bekanta i staden så kan man alltid kolla med dem efter exempelvis privata hyresvärdar eller personer som planerar att flytta inom en nära framtid.

Enklare att flytta till Norrköping än storstäderna

Norrköping är en mindre stad och det byggs därför inte lika mycket som i de största städerna. Men med mer än 230 lediga lägenheter bara enligt Bostadslistan så finns det definitivt goda möjligheter att flytta till staden för den som vill det.

Det man bör tänka på är att titta på flera olika källor för att hitta en bostad för att maximera sina chanser. Du kan då inte bara hitta en bra bostad, du kan också förbättra dina chanser att få en rimlig hyra även om du flyttar in i ett finare område.

Gällande historiska landmärken så kan dessa absolut påverka hyrespriser, men det finns inte så många bostäder i dessa områden som går att hyra, så det är inte något de flesta potentiella hyresgäster måste oroa sig för från första början.