Norrköpings stadsmuseum lanserar en ny guideapp kring hällristningsområdet Himmelstalund. Appen är helt kostnadsfri och tanken är att den ska ge fler möjligheten att få en guidning av området.

– Himmelstalund är välbesökt och vi vill ge besökare en möjlighet att få en guidning på området närhelst det passar dem, utan att de behöver anpassa sig till våra visningstillfällen. Vår förhoppning är att fler ska ta sig till området och känna att de får en spännande upplevelse och en större förståelse för vårt unika hällristningsområde, säger Theres Furuskog, antikvarie på Stadsmuseet.

Appen har tagit fram i samarbete med företaget Hi-story med medel från Region Östergötland. Den möjliggör guidningar på svenska, engelska och arabiska. Om den blir populär och behovet finns kommer den att utökas med ytterligare språk. Appen finns på App Store och Google Play och heter ”Norrköpings stadsmuseum”.

I Norrköpings finns över 7 000 ristningar på olika platser längst Motala ström. Den mest betydande är Himmelstalund som med över 1 700 ristningar är en av Skandinaviens största koncentrerade hällristningsplatser. De flesta ristningarna är från bronsåldern.