IFK Norrköping är fortfarande en av Sveriges allra mest framgångsrika och anrika fotbollsföreningar. Nu har IFK Norrköping inte vunnit SM-guld sedan säsongen 2015, men ur ett historiskt perspektiv finns det få föreningar i Sverige som kan mäta sig med Norrköpings stolthet. Hela 13 gånger har IFK Norrköping blivit svenska mästare, men vilka SM-guld är värda att minnas lite extra?

Idrottsparken i Norrköping, eller Platinumcars Arena som arenan heter numera, är verkligen klassisk mark för den som är fotbollsintresserad. Dit har människor boendes i Norrköping vallfärdat, i generation efter generation, för att följa IFK Norrköpings hemmamatcher. För många är det en underbar stund när man sitter på läktarna och så har det varit även långt tillbaka i tiden, långt innan https://www.casinomedbankid.org/ och andra nymoderniteter fanns.

För den äldre generationen i Norrköping är det svårt att vänja sig vid en verklighet där IFK Norrköping inte alltid är ett av Sveriges bästa fotbollslag på herrsidan. Genom åren har det nämligen ofta varit så, att IFK Norrköping funnits med i toppen och slagits om SM-guldet. Hela 13 gånger har föreningen blivit svenska mästare och det finns få andra svenska herrlag som kan matcha det.

Men vilka är egentligen de allra mest minnesvärda årgångarna och SM-gulden som IFK Norrköping har tagit? Det faktum att det finns hela 13 att välja bland gör att det inte är helt enkelt att bara stanna vid tre guldvinnande säsonger.

2015 – Janne Andersson ledde laget till det första guldet på 16 år

Inför säsongen 2015 var det inte många som hade några förväntningar på IFK Norrköping, som så sent som säsongen innan hade slutat på 36 inspelade poäng. Med tanke på att det spelas 30 matcher i Allsvenskan är det inget vidare imponerande facit. Därför var det inte heller många som förväntade sig stordåd av IFK Norrköping säsongen därpå.

Men redan tidigt våren 2015 märktes det att någonting speciellt var på gång. Janne Andersson, som sedermera tog över som svensk förbundskapten, hade långsamt byggt sitt lag och 2015 föll alla bitar på plats. Längst fram fanns skyttekungen Emir Kujovic och den hårt jobbande parhästen Christoffer ”Totte” Nyman. På mittfältet dominerade Daniel Sjölund defensiven, medan Alexander Fransson fördelade bollarna. På andra viktiga positioner fanns ytterbacken Linus Wahlqvist och kantspelaren Arnor Traustason.

Den kanske viktigaste spelaren av samtliga var mittbacken Andreas ”Ante” Johansson, som bar lagkaptensbindeln på armen och som dikterade hela sitt lag från sin position längst bak. Utan honom hade det förmodligen aldrig kunnat bli något SM-guld. Det har Janne Andersson också talat sig varm om i efterhand.

IFK Norrköping slogs tillsammans med IFK Göteborg i toppen av den allsvenska tabellen, och guldstriden levde hela vägen in i mål. I den sista omgången spelade IFK Norrköping borta mot de regerande svenska mästarna Malmö FF. För att vinna SM-guld krävdes en trepoängare, eftersom IFK Göteborg jagande närmast bakom och skulle avsluta sin säsong parallellt med matchen i Malmö.

IFK Norrköping gick segrande från Malmö Stadion, efter att hemmalagets lagkapten Markus Rosenberg blivit utvisad redan efter ett par minuter. Där och då var de tusentals tillresta bortasupportrarna hoppfulla, men det var först när slutsignalen ljöd som man vågade jubla på riktigt. Då stod det klart att IFK Norrköping vunnit sitt första SM-guld sedan 1989. På 16 år hade man alltså inte lyckats vinna Allsvenskan. Det i sig gör att guldet 2015 för evigt kommer att vara minnesvärt.

1948 – Fjärde raka SM-guldet

1947/1948 spelades en allsvensk serie bestående av 12 lag, från Malmö FF i syd till Djurgårdens IF i den kungliga huvudstaden. Det som var speciellt med den här fotbollssäsongen var att IFK Norrköping gick in i den som enorma favoriter, efter att ha vunnit Allsvenskan tre gånger i följd.

Faktum är att IFK Norrköping dessutom vann 1943, vilket innebär att man vunnit fyra av de fem senaste SM-gulden inför säsongen 1947/1948. Upplägget skilde sig markant från hur det spelas fotboll i den moderna Allsvenskan, med en säsong som började den 27 juli och avslutades först den 6 juni året därpå.

Gunnar Nordahl var säsongens stora spelare, inte bara för IFK Norrköping utan för hela den svenska fotbollen. Han gjorde 18 mål på 22 matcher och blev med det allsvensk skyttekung. Det var en stor förklaring till att IFK Norrköping kunde vinna sitt femte SM-guld i historien.

I övrigt kan nämnas att från den säsongen i Allsvenskan ramlade Halmstads BK och Djurgårdens IF ner i seriesystemet. IFK Norrköping hade en betydligt sämre säsongen året därpå och slutade inte bättre än sjua i tabellen. 22 poäng på 22 matcher var betydligt sämre än 33 poäng på 22 matcher från guldsäsongen innan.

1963 – Dominans i början av 60-talet

När man talar om minnesvärda fotbollssäsongen för IFK Norrköping kan man inte glömma 1960-talet, som såg ut att bli början på en ny storhetstid för IFK Norrköping. Då hade man redan hunnit med att vinna åtta SM-guld sedan tidigare. Fem mellan åren 1943 och 1948, och ytterligare tre mellan åren 1952 oh 1957.

I början av 1960-talet vann IFK Norrköping sedermera SM-guld både 1960 och 1962, innan man krönte dominansen med ett tredje SM-guld på fyra säsonger under 1963. Men det finns flera anledningar till att den här säsongen lever kvar i många äldre supportrars närminnen fortfarande. Det var nämligen den sista gången innan 1989 som man skulle få se sitt lag bli svenska mästare.

IFK Norrköping stod som SM-guldvinnare, men det var AIK, Djurgårdens IF och IFK Göteborg som kunde redovisa de största publiksiffrorna under säsongen. Det var inte heller IFK Norrköping som hade säsongens bästa målskytt i sitt lag. Titeln som skyttekung fick Lars Heineman i Degerfors IF dela med Bo ”Bosse” Larsson i Malmö FF. Samma år åkte IS Halmia och Hammarby IF ur den allsvenska serien.

För många som följt IFK Norrköping länge var säsongen 1963 den sista strimman av hopp, med ett mörkt 1970-talet utan SM-guld innan det åter gick att kröna en säsong med ett nytt guld först säsongen 1989. Det i sig är också en säsong värd att minnas.