IFK Norrköping är inte bara en av stadens mest framgångsrika idrottsföreningar. Det är en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i allsvenskan. Klubben ligger med sina 13 SM-guld på en tredje plats efter Malmö FF med 20 guld och med IFK Göteborg med 18 guld.

Bakom alla guld och topplaceringar står flera hyllade spelare. De har varit med och satt Norrköping på den svenska fotbollskartan, såväl som bidragit till att sätta Sverige på den internationella fotbollskartan. Spelarna är samtidigt inte förknippade med en viss tidsperiod utan finns utspridda från den tidiga början fram till idag.

1940- till 1960-talet

Under 40, 50- och 60-talet dominerade IFK Norrköping i toppen av allsvenskan. De vann elva SM-guld och flera omtyckta spelare kom och gick. Klubbens tidiga framgångar grundade sig i att spelarna valdes med omsorg. Två spelare som har gått till klubbens historia från den här tiden är:

Gunnar Nordahl: Nordahl kom till IFK Norrköping 1944 och spelade för klubben fram till 1949. Under hans tid vann klubben Allsvenskan fyra gånger. Lika många gånger stod han som segrare i den allsvenska skytteligan. Under sina fem år gjorde han 93 mål på 92 spelade matcher. 1949 såldes han till AC Milan.

Nils Liedholm: Liedholm kom till IFK Norrköping från grannklubben IK Sleipner 1946. Han var med och vann två SM-guld och spelade 48 matcher. Totalt gjorde han 22 mål. Han flyttade till AC Milan samtidigt som Gunnar Nordahl och Gunnar Gren. Där blev de kända som trion Gre-No-Li.  

1970- till 1990-talet

Klubben hade det tufft mellan 70- och 90-talet. Det blev bara ett SM-guld 1989. Trots säsonger av nederlag fanns det spelare som stack ut och lyfte truppen, även om det bara var för en kort period.

Tomas Brolin: Brolin är egentligen inte förknippad med IFK Norrköping, men han har spelat i klubben. Han gjorde sin Allsvenska debut i A-laget 1990 och började med att göra tre mål i premiärmatchen som slutade 6–0. Under sina nio spelade matcher gjorde han sju mål. Efter stora framgångar i landslaget värvades han snabbt till Parma i Italien och visiten i Norrköping varade bara en halv säsong.

2000-talet och framåt

Under 2000-talets början låg fokus på att ta sig upp från Superettan. Detta lyckades klubben till slut med 2011. 2015 tog de sitt senaste SM-guld. Sedan dess har IFK Norrköping hållit sig i toppen av tabellen och i årets upplaga slutade de på en femteplats. Enligt de senaste fotbollsnyheterna och odds rapporterna har de goda chanser att vinna sitt fjortonde SM-guld 2020. Framför allt om en viss målvakt fortsätter att stå i mål. Oddset för att de vinner är 10.00

Isak Petterson: Isak kom som målvakt till IFK Norrköping 2018 och han har redan imponerat. 2018 blev han utsedd till Allsvenskan bästa målvakt. I år vann han Norrköpingtidningarnas Spårvagnspris samt utsågs till Folkets Lirare. Han har även klubbens rekord på noll insläppta mål på sex spelade matcher i rad.

Det här är långt ifrån de enda spelarna som har gjort ett avtryck i IFK Norrköping och svensk fotboll. Listan är lång och kommer med största sannolikhet att fortsätta att växa med tiden.