Skådespelaren Caroline Harrysson tilldelades 2016 Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne på 139 363 kronor.

Motivering:

”Caroline Harrysson är frilansskådespelare med vår länsteater som viktigaste scen.

Viktiga roller på Östgötateatern: Susanna i Figaros bröllop, Ofelia i Hamlet, Papperslös pojke i Gyllene Draken, Haschrökande fjortonåring i Familjen och nu senast Hero i Mycket väsen för ingenting. Totalt har det blivit 16 pjäser.

I år toppade Caroline sin rollista med huvudrollen som drottning Cristina i Sara Stridsbergs pjäs Dissekering av ett snöfall som blev en succé både hos publiken och pressen.

1933 spelade världens då främsta skådespelare Greta Garbo in den amerikanska filmen Drottning Cristina. Därefter blev det svårt att våga sig på rollen även om den spelats många gånger i pjäsen med samma namn av August Strindberg.

Caroline Harrysson gjorde en mänska av kött och blod på Östgötascenen. Borta var de pompösa tunga sammetsdraperierna och Garbos lätt tungsinta drottning porträtt. Harrysson spelade en roll som i pressen beskrevs som en kvinnlig Hamlet.

Det är sällsynt att någon lyckas åstadkomma ett lika gnistrande kvinnoporträtt. Det gör henne mycket värdig vårt stora kulturstipendium.

Caroline vill använda stipendiesumman för att få möjlighet att utvecklas som skådespelare och författare av dramatik. Därmed kan hon komma vidare och stärka vår teaterscen.”