Konstnären Anneli Lindberg tilldelades 2021 Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne på 143 478 kronor.

Anneli Lindberg arbetar med grafik, foto, blandtekniker samt textil. Hon bor i Norrköping och har, förutom det egna konstnärskapet, en drivande roll inom kvinnonätverket Hemma och Husmorsgraffiti. Hon är utbildad på Liljeholmens Folkhögskola i Rimforsa samt Folkuniversitetet och Lennings textiltekniska institut i Norrköping. I många år var Anneli Lindberg yrkesverksam inom textil och har dessutom haft ett mycket långt pärlband av utställningar, främst i Östergötland.

– Det här är stort! Jag är så glad och känner en varm ström av lycka och lugn samtidigt som jag har svårt att vara still. Mina händer är mer fria nu tack vare Moa Martinssons kulturstipendium. Min utställning, som hade finissage för 1,5 vecka sedan, på Galleri Kronan, hette just ”Fria händer”, säger Anneli Lindberg.

– Nu kan jag ta mig tid att testa och jobba på mina konstnärliga idéer, som kanske är tokiga, och förhoppningsvis känna mindre press och stress. Jag tänker fortsätta att lyfta kvinnokraften, handens arbete, det textila och vår stad.

(Foto: Karin Lindberg)