En ny skulptur av konstnären Maria Miesenberger hedrar minnet av tre Norrköpingsbor som stod upp för mänskliga rättigheter och demokrati under andra världskriget. Skulpturen är en donation till Norrköpings kommun och invigs vid Matteus kyrka vid 80-årsjubileet av fredsdagen den 8 maj.

Skulpturen ”Memory Unfold – Turning Point for Tolerance” (Från glömska till minne – vändpunkt för tolerans) uppförs till minne av författaren och politikern Elsa Alkman, rösträtts- och fredsaktivisten Betty Olsson samt prästen Sam Thysell. Under andra världskriget stod de tre Norrköpingsborna aktivt upp mot totalitära idéer och tog ställning för demokratiska värden som tolerans och alla människors lika värde.

Den är gjord i Älvdalskvartsit och står på en stenläggning av salvan.

– Jag har valt att forma en spiral som byter riktning för att symbolisera kraften i att ta aktiva beslut och inte bara följa med i en skrämmande utveckling. De här tre personerna gjorde skillnad då – och vi kan göra skillnad i dag. Skulpturen betyder mycket för mig och jag hoppas att den också kommer att göra det för Norrköpingsbor och besökare, säger konstnären Maria Miesenberger.

Skulpturen är en donation till Norrköpings kommun från Michael Cocozza, byggherre och lokalpolitiker i Linköping, som växte upp i Norrköping. Kommunfullmäktige beslutade att ta emot donationen i oktober 2024.

– Det här är en gåva som symboliserar vår viktiga yttrandefrihet. De demokratiska värdena borde vara en självklarhet, men runt om i världen ser vi en utveckling i motsatt riktning. Den här skulpturen är en påminnelse om att inte ta något för givet men heller inte ge upp, säger Anna Sotkasiira Wik (M), ordförande i kommunfullmäktige.

Skulpturen står på Svenska kyrkans mark och knyter också an till prästen Erik Perwe. Han arbetade i Hedvigs församling en tid på 30-talet innan han började arbeta i Berlin, där han skyddade personer som skulle deporteras till koncentrations- och förintelseläger.

– I vår tid ser vi auktoritära tendenser i flera länder där demokratiska värderingar utmanas. Detta konstverk speglar processen i människans inre som leder fram till beslutet att säga ifrån och göra motstånd mot totalitära idéer. Konkret minns vi och lyfter fram tre Norrköpingsbor som vågade säga ifrån mot lokala nazister på 1930- och 40-talen. För mig betyder det mycket att kunna bidra med det här till Norrköping, staden där jag föddes och bodde tillsammans med min familj – nära den plats där konstverket nu står, säger Michael Cocozza.

(Detaljbild på ’”Memory Unfold – Turning Point for Tolerance”. Foto: Maria Miesenberger)