För omkring tusen år sedan bodde vikingar i Norrköpingstrakterna och runtom i Sverige. Dessa kolonisatörer, upptäcktsresare, plundrare och krigare tillhör en stor del av den skandinaviske historien. Än idag lever bilden av vikingar vidare och vi ser dem i all sorts populärkultur. Låt oss titta närmare på några av de underhållande områden vi ofta träffar på vikingar.

Spel

På den moderna bilden av vikingar ser vi dem bära sköld, vapen, hornig hjälm och pälskläder, ofta på resande fot genom ett snöigt Skandinavien. I olika spel, från brädspel till tv-spel, som främst är inom actionbaserade genrer, placeras vikingar många gånger i en fantasifull värld där den nordiska mytologin är central.

Den fiktiva vikingavärlden tycks vara en som folk finner fascinerande och gärna besöker. Även hos olika spelbolag på nätet finns det spel där vikingar är i fokus. På olika casino utan konto finns det slotspel där du ska kombinera symboler i form av hammare, hjälmar och skattkistor.

Filmer och serier

I den digitala värld vi lever i idag produceras det fler filmer och serier än någonsin. I filmvärlden har under de senaste åren stött på flera brutala skildringar av vikingarnas liv på järnåldern, som “Outlander” och “Valhalla Rising” med dansken Mads Mikkelsen i huvudrollen.

Flera av de största serierna idag behandlar även vikingar och liknande folk, inte minst “Game of Thrones”, som nyligen tog slut, och, så klart, “Vikings” som båda finns att se på HBO Nordic. I den sistnämnda av dem ser vi en av våra svenska stjärnor Gustaf Skarsgård med en bärande roll.

Böcker

Vikingarna har en lång historia som är väl dokumenterad i efterhand med otaliga mängder böcker om folket. Du kan läsa om deras språk, den spännande brytningstiden när nordborna begav sig ut i Europa för att vända hem med silver och guld och mycket mer. Det finns givetvis också en hel del fiktiva böcker om vikingar att läsa. En av de mest kända äventyrsberättelserna är Röde orm – en berättelse från okristen tid, som beskrivs som en lyckad korsning av österländsk och fornnordisk saga om de intryck vikingarna tog in från andra kulturer under deras färd genom Europa. Denna legendariska bok är både lärorik och vasst skriven, men framförallt hejdlöst underhållande.

Kulturkonsumenter runt om i världen uppskattar kontrasten i dessa berättelser som skiljer sig väldigt mycket från vår samtid. Av den här anledningen kommer vikingarnas historia och dess stereotyper att fortsätta leva vidare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Boken Norrköpings kvartersnamn tar upp
samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.