Medeltiden var till stor del en ganska mörk tid i världens historia, med läskiga farsoter som pesten och spetälska. Men emellan alla dessa stora tragedier fanns det också tid för att ha lite kul då och då. Men hur gjorde man egentligen när det var dags för att underhålla sig själv? Det fanns ju inte direkt den teknologi då som finns i vårt moderna samhälle idag.

Under medeltiden var det främst brädspel som schack och Fox and Geese samt musik och annat som man pysslade med när man ville ha kul eller slappna av för en stund. Alkohol var en stor del av kulturen även på den tiden, och självklart fanns det inslag av fylleslag här och var också, när det var dags för fest. För den fina adeln var det en mer smakfull underhållning med musik och kanske någon gycklare som uppträdde för herrskapet. Även jakt var populärt. De lägre klasserna drack, umgicks och spelade mycket som nöje.

Visst gick det att ha roligt även under medeltiden. Kanske de hade det roligare än vad vi har idag? Den frågan är svår att svara på. Men en sak är säker, och det är att det var betydligt enklare underhållning på den tiden och inte som idag när mycket av våra nöjen finns i den avancerade digitala världen.

Brädspel

På medeltiden fanns det inte så mycket annat än trä, sten, ben, metall och tyg att använda sig av rent materialmässigt. Därför blev det naturligt att skapa spel av trä som material. Man karvade och sågade fram brädspel av olika sorter. De brädspel som spelades under medeltiden var främst schack, backgammon och Fox and Geese, och alla dessa spel kunde du själv skapa genom lite kreativitet.

Idag är vi lite mer lata, och har inte direkt tid eller lust att ta fram morakniven när vi är sugna på underhållning. Utan den förväntar vi oss ska finnas där, via onlinespel på internet och via annan form av underhållning via alla våra digitala plattformar. Det är inte sällsynt idag att den genomsnittlige svensken gör en Googlesökning på bästa casino sidor när hen har en ledig stund och vill ha lite skoj. Annat var det förr när varken el eller internet var uppfunnet.

Jakt

Jakten tog upp mycket tid för adeln under medeltiden. Det här var en viktig form av underhållning för de välställda människorna. De andra hade nog bättre saker för sig, såsom att överleva. Adeln red ut i skogen i stora sällskap, och de var inte tysta smygande jägare. De hade med sig karlar som slog och bankade på kastruller och liknande för att skrämma fram djuren. Ofta användes också kamphundar som skickades ut för att nosa upp de djur som skulle jagas. Det kunde vara räv, grävling, utter, vildsvin och rådjur med mera som skulle jagas, men inte bara för skojs skull. De flesta av djuren hamnade på matbordet på något sätt, eller kanske som en päls. Vildsvinen var och är dock väldigt farliga och kan utan problem döda en människa med sina betar och bett. Därför fick hundarna ha på sig brynja och andra skyddande material när de skickades ut i skogen. Människorna satt högt upp på sina hästar och spettade vildsvinen från säkerheten. Den här formen av jakt ägnade sig inte de fattiga åt, de jagade endast för överlevnad.

Musik

Musiken under den här tiden kunde dock nästan alla åtnjuta på ett eller annat sätt. Bland adel och hov var det hela konserter med kända musiker från trakten. Bland de vanliga människorna var det exempelvis mungiga och andra enkla instrument som användes för att skapa musiken som de dansade och sjöng ihop till på värdshus och liknande. Under den här tiden var det mycket vanligt med trubadurer som vandrade runt och sjöng här och där, ballader förstås.

Under medeltiden skedde en stor utveckling i musiken, och bland annat skapades stämsång, notskrift och gregoriansk sång, som kopplades till Påven. Men det största förändringen kom mot slutet av medeltiden, och andra kulturella områden utvecklades först snabbare än musiken.

Andra aktiviteter

Men när man tröttnat på musiken, spelandet och jakten, då fanns det annat att pyssla med under medeltiden, och en del av dessa aktiviteter äger rum än idag! Till exempel kastade man hästskor runt en pinne, och den som träffade flest vann. Känns kanske bekant? Fäktning var också populärt, men då bland adel och rika människor.

Under den här tiden fanns det inte så mycket till hands som det gör i vårt moderna samhälle idag. Man fick ta det som fanns tillgängligt för att skapa underhållning av på olika sätt. Oavsett om det gällde instrument, brädspel eller andra aktiviteter så var kreativiteten stor. De enkla människorna skapade sin egen underhållning många gånger, medan adeln kunde knäppa med fingrarna och få nöje och underhållning av högsta klass serverat framför sig.

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Nu har boken Norrköpings kvartersnamn kommit ut.
Den tar upp samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.