Trots att vårt avlånga land är litet sett till invånarantalet, finns det flera exempel på stora företag som har slagit igenom på den internationella marknaden och som dag anses vara några av världens mest värdefulla företag och märken. När man pratar med personer från andra länder är det ofta kända företag som dyker upp hos dem när man berättar vart man kommer ifrån, samt kända profiler som ABBA, Ingmar Stenmark och Björn Borg.

Genom den moderna historien kan man hitta svenska varumärken och kända personer som har varit med och format världen, och vi kan gå så långt tillbaka som till Carl von Linné. Men vänder vi oss till nutiden hittar vi företag som aldrig har varit större och som fortsätter att växa och som skriver in sig i historieböckerna.

Vi tar en titt på några av de företag som amerikanska Forbes har listat som Sveriges största, och på några uppstickare som tros växa sig större i framtiden.

IKEA: Vad som startade med en fåtölj i Älmhult i Småland kom att växa till ett av de största möbelvaruhusen i världen. Ingvar Kamprad, som tyvärr gick bort 91 år gammal förra året, hade en tydlig bild av hur han ville sköta sitt företag och den visionen fortsätter än i dag. Företaget finns med på plats nummer 40 på Forbes lista över världens mest framgångsrika företag och det hamnar ofta högt upp på listorna över arbetet med hållbarhet och miljö, samt på hur bra de anställda trivs och behandlas.

IKEA-flaggor (CC BY-SA 2.0) av technochick.

IKEA-flaggor (CC BY-SA 2.0) av technochick.

H&M: Klädföretaget Hennes & Mauritz är på väg uppåt. Trots att företaget har varit med om upp och nedgångar, och har mött hård kritik genom åren, blev det 2015 det största klädföretaget i världen. I dag har det över 4800 butiker i 69 länder. Företaget startade i Västerås i slutet av 40-talet och har sedan dess förblivit ett familjeägt företag som fortfarande sköts av familjen Persson.

Nordea: Trots att huvudkontoret kommer att flytta till Helsingfors i Finland räknas banken Nordea fortfarande som ett svenskt företag och det bankväsendet som det går bäst för. Sverige har alltid varit framgångsrikt på finansmarknaden och Forbes har listat banken som en av de starkast växande bankerna i världen. Banken grundades så sent som 1997 och hamnade på plats 199 över världens 2000 största publika företag.

Klockor och spel

Det är inte bara inom detaljhandel och finans som svenska företag utmärker sig. Sverige är med och dominerar inom spelutveckling och på spelmarknaden online, både i Europa och resten av världen. Bland de framgångsrika företagen kan man läsa om mr green, som började med att skaffa sig en spellicens på Malta och sedan utökade sin marknad till Baltikum, Storbritannien, Danmark och nu senast i Sverige. De har prisbelönats för både sitt spelutbud och för sin mobilversion och de lägger stor vikt på ansvarstagande och hållbarhet. Ytterligare exempel på svenska företag som har slagit igenom på den internationella marknaden är klocktillverkaren Daniel Wellington, Spotify och Oatly.

Daniel Wellington (CC BY 2.0) av Imahinasyon Photography.

Daniel Wellington (CC BY 2.0) av Imahinasyon Photography.

Företagsandan har alltid varit hög i Sverige och det är inte konstigt att landet ofta nämns när man pratar om företagande genom tiderna.

 

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Boken Norrköpings kvartersnamn tar upp
samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.