Handeln i Norrköping har genom åren fått genomgå en hel del förändringar genom åren, precis som de flesta andra städer i landet. Det räcker med att ta en titt på skillnaden förr och nu när det gäller butikernas utseende och sortiment. Fackhandlare, som t.ex. järnhandel och symaskinsaffärer, är snart ett minne blott. Istället tar de stora aktörerna över, och i stora lokaler i olika köpcentrum ser vi ett enormt utbud av varor.

När det gäller spel har vi i alla år kunnat gå till spelombuden och fylla i våra tipskuponger. Men numera har de en allt tuffare tillvaro med den ökade konkurrensen från onlinespelet. Förändringen har skett ganska sakta, då många inte har varit bekväma med att genomföra transaktioner till olika spelbolag över internet. Idag vet dock de flesta att det i de allra flesta fall är helt riskfritt. Sverige är idag ett av de säkraste länderna i världen när det kommer till säkerhet. Vi kan till och med hitta kasino sidor utan licens men med Trustly betalningar som använder sig av BankID vid onlinetransaktioner.

Butiker har blivit mer beroende av att bredda verksamheten

Det är inte alltför länge sedan vi gick till fiskaffären för att köpa torskfiléer eller till kiosken för att köpa tobak. Tyvärr får den rena fackhandeln allt svårare att överleva konkurrensen från köpcentrum och nätet, speciellt i de mindre städerna. Butikerna plockar därför in ett större sortiment eller utökar med olika servicetjänster.

Vid sidan om att sortimenten förändras har vi också fått se hur de stora livsmedelskedjorna blir spelombud, och hur vissa tobakshandlare etablerar sig i köpcentrumen – allt för att finnas där folk rör sig. Det handlar så klart om överlevnad i tider då allt mindre handel sker inne i stadskärnorna. Ett exempel är ICA som erbjuder spel i nästan alla sina stormarknader. Bara i Norrköping finns fem ICA-butiker med spelombud.

Är utvecklingen bra eller dålig?

Allt fler väljer att gå online för att spela på sina favoritsporter. Men det finns fortfarande en stor trogen skara som fortfarande föredrar det sociala i att knalla in till tobakshandlaren. Man köper en mugg kaffe, rafsar åt sig ett gäng tipskuponger och slår sig ner vid ett bord för att fylla i kupongerna. På väggen hänger tv-skärmar där man kan följa olika travlopp.

Åter andra tycker att det är bekvämt att spela när man ändå är på köpcentret och handlar. Efter matinköpen stannar de till i förbutiken på ICA eller Coop och lägger sina spel. Och varför inte? Vi är alla olika och att båda alternativen finns är bara positivt. Och så länge inte de små, oberoende ombuden försvinner helt får vi nog vara nöjda.

(Foto: Jorchr/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)