Östgötaporten är IFK Norrköpings hemmaarena och en av de äldre idrottsarenorna i Sverige. Den invigdes 1903 under namnet Norrköpings Idrottspark och har sedan dess genomgått flera förändringar, och inte minst sett fantastiska sporthändelser. Nu står arenan inför sin fjärde stora förnyelse och den måste bli redo för att passa Uefas krav inför Europa League-kvalet i sommar.

Allsvenskan, EM och VM

I sommar kommer IFK Norrköping att kvala till Europa League. Förhoppningsvis får publiken se på bättre prestationer än vad de hittills har sett i Allsvenskan. Favorittippade Norrköping ligger på en tiondeplats i tabellen och har bara vunnit en av sju spelade matcher. Däremot har de endast förlorat en match och resterande matcher har slutat oavgjort. Flera spelare lämnade Peking-klubben förra året och trots att de skrev kontraktmed attraktiva spelare som Kevin Alvarez från Honduras, som bet365 rapporterade tidigare i år, har det gjorts få mål. För de som vill lägga några bets är oddsen att de vinner Allsvenskan 34.00. Spelarna är däremot inte oroliga. Enligt dem låg de sämre till så här dags förra året och de slutade ändå på andraplats när ligan var slut.

IFK Norrköping delar arenan med klubbens damlag DFK, IK Sleipner och IF Sylvia. Den har kapacitet att ta emot 16 000 åskådare och som mest har det varit 32 234 personer på plats. Det var under en match mot Malmö FF på 50-talet som det rekordet uppmättes. Föga förvånande rasade den norra ståplatsläktaren på grund av vikten. Som tur blev ingen allvarligt skadad, även om flera benbrott rapporterades. Idrottsanläggningen har haft flera namn och kallas fortfarande för Parken i folkmun, efter att både ha hetat Norrköping idrottspark, Nya parken och nu Östgötaporten. Det har arrangerats ett världsmästerskap och ett europamästerskap på arenan. VM hölls 1958 och det spelades tre matcher på Parken, varav den mest prestigefyllda var kvartsfinalen mellan Frankrike och Nordirland som Frankrike vann med 4-0. EM hölls 1992. Inför båda mästerskapen genomgick anläggningen omfattande renoveringar.

Miljonsatsning på gång

Totalt räknar klubben med att investera tio miljoner kronor i arenan. Förutom att uppfylla Uefas krav, vilket bland annat innebär bättre belysning under läktartaket och nya vändkors, ämnar renoveringen öka upplevelsen. Utöver det kommer man att sätta upp en ny storbildsskärm som kommer att öka interaktionen med publiken och öppna upp för fler reklam och sponsorsamarbeten. Övergripande kan man dela upp den stora investeringen i tre delar. Den ena ska göra i ordning arenan för att möta den europeiska standarden. Den andra ska göra det bättre för åskådarna och den tredje ska skapa bättre förutsättningar för lagen. För spelarna har det inneburit att de har fått ett isbad och bättre relaxavdelningar, vilket ska göra det enklare för dem att komma tillbaka från skador. Enligt klubbdirektören, Jens Magnusson, har klubben råd att investera i verksamheten. Men de måste fortsätta att generera nya medel i föreningen så att de kan fortsätta underhållet.

Parken, eller Östgötaporten, fortsätter att vara en viktig plats för Norrköpings fotbollsföreningar. Förhoppningsvis kommer den inte att behöva byta namn igen, men vem vet. Kärt barn har många namn.