Som idrottsstad har Norrköping haft stora framgångar. Inte minst genom IFK Norrköping i fotboll. Däremot har det inte gått lika bra för staden i handboll. Länge fanns det endast tre handbollsföreningar, men en fjärde förening bildades så sent som 2017 för att försöka marknadsföra sporten mer och göra Norrköping till en konkurrent att räkna med. För nog har det fostrats bra handbollsspelare i staden och den som har haft största framgångar, både nationellt och internationellt, är Jesper Nielsen.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Tillbaka till EM 2020

Den just nu bästa handbollsspelaren från Norrköping är Jesper Nielsen. 29-åringen började sin karriär i Norrköpings AIS som junior och gick sedan vidare till HP Warta och IK Sävehof innan det blev spel utomlands. Han första internationella klubb var Füchse Berlin. Där spelade han mellan 2013 och 2016 och flyttade sedan till Frankrike och Paris Saint-Germain HB. Tillsammans blev de franska ligamästare två år i rad (2017 och 2018). Men han längtade hem och bytte lag 2018. Men det var inte tillbaka till Norrköping han längtade. Istället var det tillbaka till Tyskland där han trivdes väldigt bra.

Nu spelar han i Rhein-Neckar Löwen och har som mål att vinna ligan, tyska cupen och kanske ta sig vidare till spel i Champions League. Däremot är det inte bara till klubblaget som han känner solidaritet. Den finns även för Sverige och landslaget där han spelar som mittsexa. Nästa stora landslagsmästerskap är europamästerskapet som ska samarrangeras av Sverige, Norge och Österrike mellan den 9 och 26 januari 2020. Delar av gruppspelet kommer att hållas i Malmö medan finalen kommer att ta plats på Tele2 Arena i Stockholm. Oddsen för att Sverige vinner EM-guld är enligt bet365, som även har liveodds på handboll, 4.50. Förhoppningsvis håller han sig fri från skador och kan delta i samtliga matcher. Under VM i Danmark och Tyskland i år fick han lämna laget på grund av problem med sin ljumske. Sverige slutade som femma.

Norrköpings handbollsklubbar

För närvarande är ingen av Norrköpingklubbarna med i den högsta handbollserien, Handbollsligan. Inför kommande säsong finns det ett lag med i division 2 Östra och det är Norrköpings HK, som slutade på en tredje plats bakom Enköpings HF och HK GP. De vann 14 av 20 spelade matcher och avslutade med 28 poäng, 4 poäng bakom vinnarna. Norrköping IF, som bildades så sent som 2017, åkte ur ligan och kommer att spela i division 3 nästa säsong. De lyckades endast vinna två av sina matcher och avslutade med 4 poäng. De har meddelat att de inte känner sig slagna utan tar nya tag i en ny serie. De andra två handbollsklubbarna är Hultic BK och Nais. Tyvärr har deras seniorlag utgått på både herr- och damsidan och de väljer att satsa på flick- och pojklagen istället. Förhoppningarna är att de ska kunna bilda nya seniorlag framöver.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Att det finns handbollstalanger i och runt Norrköping finns det ingen tvekan om. Däremot krävs det ett fortsatt hårt arbete för att hela lag ska kunna slå igenom och sätta Norrköping på den svenska handbollskartan.