E-sport är något som allt fler har fått upp ögonen för. Inte minst handlar det om unga, ofta tonåringar. Men det finns däremot gott om unga vuxna som också intresserar sig för fenomenet. Många drömmer om att bli proffs och vinna de enorma miljonbelopp som ofta finns att hämta i de stora turneringarna.

Ett ställe som sticker ut med det här är Norrköping. Det finns visserligen inte mycket turneringar eller event här, men det betyder inte att Norrköping inte har en betydelsefull roll i branschen.

E-sporten växer i världen

E-sport är redan väldigt stort och över hela världen växer det. Under 2020 får till exempel Sverige en av världens största e-sportturneringar till Globen, The International. Vinstbeloppen stiger också på grund av detta. Det tidigare nämnda eventet hade en prispott på över 350 miljoner kronor förra året.

Det finns ett stort intresse för det ekonomiska inom spelkulturen. Mindre exempel på det här är att folk vinner eller handlar skins, det vill säga grafik, till spel som Counterstrike. Det här är något som många företag involverat sig i, bland annat Skinwallet.

E-sport och datorspel i allmänhet har idag blivit en del av kulturen och det är därför inte konstigt att Norrköping valt att ta del av det här och börja erbjuda möjligheter för den yngre befolkningen. Det populära här är studier och det är något som Norrköping faktiskt redan erbjuder till sina gymnasieungdomar, i alla fall på en av sina skolor.

Norrköping erbjuder studier

I Norrköping kan du idag som ungdom börja studera E-sport. Det här går att göra på Ebersteinska gymnasiet som sedan 2016 erbjuder e-sport som utbildning. Det här gjorde dem de första i Östergötland som gjorde det.

Deras e-sportsutbildning är ett steg in i den moderna tiden där utbildningen anpassas till den digitala tidsåldern vi lever i. Programmet blev också snabbt populärt då många tonåringar är intresserade av att spela på en professionell nivå, vilket är målet med utbildningen.

Även andra skolor gör det

Ebersteinska är däremot inte den enda skolan i Sverige som erbjuder den här sortens utbildning, och inte heller var man först i landet som gjorde det. Idag finns det ett par dussin skolor som erbjuder en utbildning inom e-sport för gymnasieelever.

Vidare finns det också kurser för den som är för gammal för gymnasiet. Då kan även vuxna träna och studera hur man blir ett proffs inom e-sport och kommer in i den här spännande och ständigt växande branschen.
Det finns även högskolekurser nu för tiden som man kan ta om man är intresserad av att fortsätta studera e-sport efter sina gymnasiestudier. Möjligheterna är många och det finns en chans för alla att lära sig e-sport, även om man inte kan gå på gymnasiet här i Norrköping.

Deltar i turneringar

Eleverna på Ebersteinska är inte heller dåliga om man kollar på deras resultat. I Sverige finns det något som heter Gymnasieligan, vilket är Sveriges nationella e-sportsliga för gymnasieelever.
Det här är ett stort event där 130 lag deltog under 2019. Dessa lag kommer från hela landet och kämpar om att bli Sveriges bästa e-sportare. Faktum är att Ebersteinska var ett av lagen som kom till final. De vann däremot inte och året innan, 2018, lyckades man ta en tredjeplats. Det här är fortfarande väldigt bra resultat med tanke på det stora antalet lag som deltar varje år.

Slutsats om E-sporten i Norrköping

E-sporten i Norrköping är definitivt inte något att fnysa åt. Att lagen från Ebersteinska håller en bra nivå innebär också bra marknadsföring för kommunen och kommer definitivt att locka fler i framtiden till att börja studera e-sport.

Det som däremot vore bra för Norrköping är fler större event inom e-sport. Att anordna en turnering eller dylikt skulle kunna ta det hela till nästa nivå och få fler att få upp ett intresse för staden. Allt eftersom fler utbildats inom e-sport på skolorna kommer också fler evenemang att dyka upp, inte bara här utan även i övriga delar av Sverige. Vi har redan flera stora event, där bland annat Dreamhack sticker ut som en av världen största spelevent som också håller turneringar.