Idag är det många personer som gör invändningar mot att bära kläder gjorda av pälsar och läder från djur men det vore omöjligt att leva utan kläder från andra material och i varje hushåll finns det också mycket annat som är gjort av textilier. Textilier har spelat en central roll i människans utveckling och att kunna sy kläder och att använda synålar är det som gjort det möjligt för människan att bo över hela planeten. Vi behöver den värme kläderna kan ge oss och vi behöver den värme och det skydd som vi får från filtar, gardiner, vindskydd och mycket mer.

Vi kommer i kontakt med textilier varje dag när vi bär kläder och när vi använder handdukar, sitter i fåtöljer, bär skor. Även i andra produkter som till exempel fallskärmar, varmluftsballonger och brandmännens vattenslangar finns det textilier. Vissa fibrer som används som skydd anses också vara textilier, som till exempel fibrer i bilfönster, hjälmar, byggnadsisolering mm.

Människor har producerat och burit textilier sedan hundratusentals år tillbaka. I antikens Egypten var textilproduktion viktig för både handel och religion. Utvecklingen av jordbruksmetoder bidrog också till utvecklingen av textilindustrin i antikens Egypten.

Långt senare skulle uppfinningar inom spinnteknik som ”Spinning Jenny” 1764 och ”Spinning Mule” 1775 leda till enorma framsteg inom textilindustrin som var en de första industrierna som etablerades i början på den industriella revolutionen. Idag är tillverkningen av tyg helt automatiserad och det är mycket av sömnaden också.

Idag är textilindustrin, precis som många andra delar av industrin, automatiserad i en väldigt hög grad och nu planerar ledare inom textilindustrin efter teknologi som kan identifiera varumärkesintrång för att skydda kända varumärken. Man funderar på att ge produkter en specifik ”DNA” för att göra produkterna helt unika. Denna teknologi utvecklas förstås för att mota bort den extremt utbredda handeln med kläder under falska varumärken.

Textilindustrin är en av de största globala industrierna och sysselsätter miljontals människor och numera är fokus minst lika mycket på maskinerna som på slutprodukten eftersom tillverkningen av själva maskinerna kan vara mycket viktigt för textilproducerande länder att industrialiseras.

Under de senaste årtiondena har textilindustrin förnyats. Gamla teknologier används fortfarande i maskinerna men de har blivit mer automatiserade. Nu är maskinerna som tidigare sköttes av människor helt datoriserade och mjukvara används för att sköta produktionen. Detta har haft en negativ inverkan på sysselsättningen i textilindustrin eftersom automatiken tagit över. I Europeiska Unionen sjönk sysselsättningen i textilindustrin med 40 procent under 1980- och 90-talen men priserna för att producera kläder sjönk också och eftersom priserna för kläder som konsumenten betalar inte sjunkit i motsvarande grad steg vinsterna i industrin.

Andra teknologiska framsteg inom textilindustrin är till exempel stickmaskinen och virkning med maskiner. Laserteknik används också och nu kan maskinerna producera kläder på samma sätt som när en laserskrivare skriver ut ett papper. Design av kläder går också mycket fortare och kan göras mycket mer precist.

Även om 3-D-skrivare är mest framträdande inom de övre echelongerna av modemarknaden nu så används 3-D-skrivna textilier för att skapa kläder. Företag såsom Nike hittar nya vägar för att använda 3-D-tekniken för att skapa innovativa skor till exempel. Företagen hoppas, och tester visar att det kommer att bli möjligt, att framöver använda 3-D-skrivare på tunnare och kraftigare fibrer för att skapa riktiga, vanliga, kläder också. Nanoteknologin är den sista i raden av ”slots” – luckor – som öppnats för textilindustrin i sin förvandling från den första synålen till att tillverka klädesplagg som sköter sig helt själva.