Plura Jonsson. Foto: Boberger (Wikimedia Commons CC 3.0)

Plura Jonsson. Foto: Boberger (Wikimedia Commons CC 3.0)

Det finns städer runt om i världen som är intimt förknippade med vissa landmärken. Få har väl missat lutande tornet i Pisa, Hollywood-skylten i Los Angeles eller Eiffeltornet i Paris för att nämna de mest uppenbara, välbesökta och klichéartade exemplen. Andra städer kännetecknas främst av sina arkitektoniska verk eller stilar, såsom i fallet med den katalanska huvudstaden Barcelona som stoltserar med flera av Antonio Gaudis storslagna byggnader. En tredje kategori av städer får sin särprägel från de personer, och då främst celebriteter, som har någon sorts koppling till dem. Memphis, Tennessee är nog för evigt förknippat med sångaren Elvis Presley som kallade staten sitt hem och som lät uppföra herrgården Graceland strax söder om centrum. Den fiktiva karaktären Carrie i serien Sex and the city var inte bara New York-bo på TV; även skådespelaren Sarah Jessica Parker som skildrade henne bor i denna kosmopolitiska stad. Inom Sveriges gränser är det få som tvivlar på Håkan Hellströms status som Göteborgs inofficiella turistambassadör. Många är de Hellströmska låttexter som utspelar sig på olika håll på västkusten och som troligen lockat många besökare till staden.

Även om Norrköping möjligen inte kan mäta sig med låt säga New York eller LA rent storleksmässigt, härbärgerar även vår stad en rad namnkunniga personer som tål att lyftas fram i ljuset. I den här artikeln tar vi upp några av alla dessa.

Författarinnan Moa Martinson föddes den 2 november 1890 och tillbringade en stor del av sin barndom i Norrköpings mindre bemedlade förstäder och gårdar. Hennes barndom präglades av fattigdom och nöd. Trots detta gick Martinsson ut skolan med utmärkta betyg och profilerade sig senare som vuxen som författare och debuterade med boken ”Kvinnor och äppelträd” år 1933. Martinson förknippas dock främst med romantrilogin om Mia som bland annat omfattar ”Mor gifter sig”. Här berättar Moa på ett fängslande och ledigt sätt, med det kvinnliga perspektivet i behåll, om det stundtals mycket tuffa livet i Norrköpings arbetarkvarter och i förlängningen om klassamhället i Sverige på den tiden. Idag finns en staty av Martinson uppförd i Norrköping på Grytstorget och stadsvandringar äger rum regelbundet där hennes fans kan vandra i hennes fotspår.

Harald Forss och Moa Martinson. Foto: Svenska Dagbladet

Harald Forss och Moa Martinson. Foto: Svenska Dagbladet

Jämte de mer traditionella och framträdande namnen på vår lista som täcker bland annat kultur- och musikvärlden återfinns även andra personer som förtjänar att nämnas. Dennis Johansson (alias DEERDAJO) må kanske inte vara allmänt bekant för de flesta Norrköpingsbor. 2012 satte han dock sin hemstad på kartan genom sina utmärkta resultat i Svenska Mästerskapen Online; en turnering som kretsar kring poker. ”Helt otroligt! Går inte att beskriva känslan”, sa den lycklige vinnaren då.

Musikern Plura och hans band Eldkvarn har skildrat Norrköping i många av sina låttexter. På senare år har Plura också blivit något av en favorit på TV, inte minst till följd av sin medverkan i tittarsuccén Så ska det låta och som matlagningsintresserad och kroniskt hungrig programledare i Pluras kök på TV 3. Det få kanske vet om är att Plura, eller Per Malte Lennart Jonsson som han egentligen heter växte upp i Norrköping på Sankt Persgatan vid Bergsbron.

En annan känd musiker som bör lyftas i sammanhanget är Markus Krunegård som växte upp i Röda Stan i Norrköping. Markus karriär som soloartist tog sin början 2008 då hans första album i egen regi släpptes under namnet Markusevangeliet. Dessförinnan var han en bandmedlem i gruppen Laakso som främst spelade på engelska men som även hade några låtar i sin repertoar på finska. Markus var senast aktuell med albumet med den intressanta titeln “I huvudet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvudet på en idiot” och är bland annat den enda artist som spelat på Hultsfredsfestivalen tre år i rad i olika bandkonstellationer.

Avslutningsvis utmärker sig Norrköping även på rid fronten i form av två mycket välkända namn från ridsportens värld; Malin Baryard (som kommer från strax utanför Norrköping) och Helena Lundbäck.

Karl Andersson