Norrköping är känt för många saker och inte minst för sin långa historia som går väl tillbaka innan 1600-talet, då staden hade sin storhetstid. Flera kända personligheter har fötts, växt upp och bott i staden eller kring dess områden och vi tar oss en närmare titt på vilka de är.

Vattenfall i Industrilandskapet  (CC BY 2.0) av chas679

Vattenfall i Industrilandskapet (CC BY 2.0) av chas679

Duktiga idrottsmän

Det finns flera framstående idrottsmän som har sett sin början, och sin karriär i Norrköping. Exempelvis brukar fotbollslaget IFK Norrköping sluta högt upp i allsvenskan, varav de i år kom på en andraplats efter AIK. Skiddrottningen Pernilla Wiberg föddes i Norrköping 1970. I dag delar hon sin tid högre upp i landet och i Monte Carlo. Under sin karriär vann hon 24 världscuptävlingar. Det här är något som de nuvarande svenska damåkarna än inte har kommit upp i och det är återigen amerikanskan Mikaela Shiffrin som enligt bet365 har goda odds (1,15) att vinna både den totala världscupen och VM i Åre.
Andra kända idrottsmän som är förknippade med staden är bland andra Malin Bayard, som trots att hon är född i Söderköping bor och driver sitt företag Bayard Invest AB från Jonstorps gård.

Musiker & skådespelare

Duktiga musiker och skådespelare har också sprungit upp från Norrköpingstrakterna. Peter Harrysson, som många kommer ihåg från program som ”Så ska det låta” och den omtyckta serien om ”Pelle Svanslös”, har hunnit bli 70 år men dyker fortfarande upp i svensk teve med jämna mellanrum. I somras rapporterades det att han kommer att vara med i Colin Nutleys kommande serie “Bröllop, begravning och dop”.

Andra exempel är Michael B Tretow, som är känd för sitt samarbete med ABBA och för att ha skrivit den ”eviga plågan” Evighetsmaskinen. Radiopersonligheten och den före detta Idol-domaren Claes ”Clabbe” af Geijerstam, melodifestivalvinnaren Claes-Göran Hederström och barnartisten Amy Diamond kommer också från staden.

Andra kända personligheter

Listan på personer kan göras lång och det är många som på något sätt har påverkat Sverige och världen, som har sitt ursprung kring trakterna runt Motala ström. Inte nog med att det finns kändisar från olika tidsåldrar, det finns även nobelpristagare och författare.

Statyn av Louis De Geer (CC BY 2.0) av chas679.

Statyn av Louis De Geer (CC BY 2.0) av chas679.

Den svenska författarinnan Moa Martinson är en viktig del av Norrköpings historia. I sina böcker porträtterar hon inte bara sitt eget liv, utan också hur staden såg ut under 1900-talets första hälft. I dag kan man gå och titta på Moastatyn, som står på Grytstorget, och gå stadsvandringar i hennes fotspår.

Norrköping kan också stoltsera med en nobelpristagare i fysik. Hannes Alfvén föddes i staden 1908 och 1970 tilldelades han nobelpriset i fysik för sitt arbete inom plasmafysik, och framför allt för sitt arbete inom magnetohydrodynamik. Flera fenomen är uppkallade efter honom, såsom Alfvénradien och Alfvénhastigheten. Under sin karriär satt han som ledamot i både Kungliga vetenskapsakademin och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, men han utträdde ur den senare på grund av sitt kärnkraftsmotstånd. Han var politiskt aktiv för Miljöpartiet de gröna fram till sin död 1995.

Det finns många namn att räkna upp och bara för att de inte är med här, betyder det inte att de inte är värda att nämnas. Förhoppningsvis kommer vi att kunna lägga till ytterligare namn i framtiden.

 

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Boken Norrköpings kvartersnamn tar upp
samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.