Norrköping har inte bara en anrik historia och levande kultur. Staden har också producerat en del kända namn genom tiderna. Några som ni kanske inte ens visste kom från 634 år gamla staden.

Opal Viking

Låter som ett konstigt namn för en person, inte sant? Och det hade det varit också. Men faktum är att Opal Viking är inte en känd person, utan en känd häst. I Sverige älskar vi trav, vi gillar att spela några rader och läsa senaste nytt från banorna och tävlingarna. Det har gjort att en del hästar har fått hög status i den svenska kändisvärlden. Opal var en av dem största på sin tid. Han drog in över 24 miljoner kronor under sin aktiva tävlingstid.

Opal Viking var den sjätte mest vinstindrivande travhästen i landet tills han pensionerades som tioåring. Under några år fick han gå i avel innan han gick ur tiden som 2015, 15 år gammal.

Pernilla Wiberg

Från en sport till en annan. Pernilla är den mest kända och framgångsrika, kvinnliga skidåkare i Sverige. Trots att hon har gått i pension från skidåkande och numera är företagare håller hennes rekord. Hon har vunnit världscupsmedaljer i storslalom, störtlopp och kombination i både VM och OS.

Hon föddes i Norrköping 1970 men är sedan en hemsk skattesmäll bosatt i Monaco med sin make Bödvar och deras två barn. Idag arbetar hon som expertkommentator för SVT under skidtävlingar.

Hannes Alfvén

Det här namnet kanske inte ligger på allas läppar när man tänker på Norrköping. Det är trots allt inte alla som är bevandrade inom fysik, men där och inom Nobelprisvärlden är han ett viktigt namn. Han vann nämligen Nobelpriset för fysik samma år som Pernilla Wiberg föddes. Han fick dela priset med Louis Eugène Félix Néel, de vann inte för ett gemensamt projekt utan båda ansågs ha gjort så mycket för fysikvärlden att kommittén kunde inte välja mellan dem.

Hannes gjorde det enklare att förklara hur plasma uppför sig, han uppfann ett nytt verktyg för att undersöka rörelserna som laddade partiklar har i elektromagnetiska fält. Han vann nobelpriset för sitt arbete med att förenkla och skapa nya sätt att räkna och arbeta inom magnetohydrodynamik.

Karl Andersson