Långt ifrån alla svenska fotbollsfans känner till att IFK Norrköping är ett av Sveriges mest framgångsrika fotbollslag genom tiderna. Deras guldera under 40, 50 och 60-talet resulterade i mängder av ligatitlar och cupvinster. Faktum är att “Peking” har mer än dubbelt så många ligatitlar som den stockholmska storklubben AIK.

Under de senaste 20 åren har medaljproduktionen gått trögare för de blåvita, även om de på senare tid etablerat sig på nytt som ett starkt lag i Allsvenskan. Låt oss titta närmare på deras största framgångar under 2010-talet.

Årtiondets starka inledning

Nej, inför säsongen 2010 var inte Norrköping tippade att gå särskilt långt i Superettan. Tvärtom, trodde många att de skulle flyttas ned till Division 1. Men så blev inte fallet. Istället gjorde man en oerhört stark säsong som resulterade i en andraplats och uppflyttning. Anders Whass, Christoffer Tello och Shpëtim Hasani var några av lagets då största kuggar.
Anställningen av Janne Andersson

Ett av IFK Norrköpings, men också svensk fotbolls, bästa beslut togs inför säsongen 2011 när klubbledningen anställde Janne Andersson som ny huvudtränare. Som nykomlingar skulle de få sig sin tuffaste uppgift på länge, att hålla sig kvar i Allsvenskan. Målet uppnåddes med plats 13 i tabellen och blev startskottet för Anderssons framgångssaga.

De följande två åren etablerade Norrköping sig i Allsvenskan. De lyckades slå topplag men var aldrig nära någon ligatitel, utan befann sig tryggt på tabellens mellanregister. Men säsongen 2014 höll det på att gå riktigt illa för laget, som var nära att åka ur Allsvenskan. Det var ett lag som präglades av oflyt, skadebekymmer och svag målproduktion. I efterhand måste Janne och hans manskap vara lyckliga som höll sig kvar i den svenska högstaligan.

Säsongen 2015

Ett revanschsuget Norrköping kändes som pånyttfött under säsongen 2015. Med i princip samma trupp lyckades de nu visa konsekvent styrka, taktiskt och i benen. Vad gäller målproduktionen gick det betydligt bättre med Emir Kujovic i toppform. När säsongen led mot sitt slut vann han skytteligan med hela 21 mål, vilket är ovanligt många för Allsvenskan. Ligaspelet bestod av en lång och spännande duell mot IFK Göteborg, men med en 2-0-vinst borta mot Malmö FF i den sista omgången säkrade man titeln. Norrköping slutade säsongen 2015 som vinnare med 66 poäng, varav 20 vinster, sex kryss och fyra förluster. SM-guldet blev lagets första på 26 år.

Inför säsongen 2016 lämnade Andersson laget för att bli Sveriges förbundskapten, och det vet vi ju mycket väl varit bland det bästa som hänt det svenska landslaget sedan Zlatan för första gången tog på sig den blågula tröjan. Trots att Andersson hade en väsentlig del i Norrköpings framgång blev även den följande säsongen lyckad med en stabil andraplats.

Säsongen 2019

I skrivande stund befinner sig Norrköping på den övre halvan av tabellen, men ännu hotar de inte om någon titel. Supportrarna hoppas på att Jordan Larsson ska nå sin fulla potential och leda laget till många poäng. Han är i toppen av skytteligan och närmar sig 10 mål för säsongen.

För lokalborna blir det väldigt spännande att se när deras lag hittar nästa perfekta form och bärgar hem stadens 14:e ligaguld.

 

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Boken Norrköpings kvartersnamn tar upp
samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.