Året är 1897 och två pojkar läser den då omåttligt populära ungdomstidningen Kamraten. Där kunde man läsa en artikel där man uppmanade ungdomar att satsa på idrott. Något som tidigare mest ansågs som trams.

Sagt och gjort. Pojkarna började intressera sig för idrotten som fått fäste i större städer som t.ex. i Stockholm. De skickade ett brev till IF Kamraterna i Stockholm som fått fart på sin organisation. Brevkontakten slutade med att även Norrköping fick en ny idrottsförening – IFK Norrköping.

Man spelade sin allra första tävlingsmatch år 1902. Då mötte man Norrköpings läroverk på Militärskolans gård. Detta är det absoluta startskottet för den klubb som senare blir rikskänd och har idag tagit 13 SM-guld, och 6 segrar i svenska cupen.

Matchen slutade 1-2 till läroverket.

Första SM-guldet!

Allsvenskans absolut första upplaga ägde rum år 1924. IFK Norrköping hade då gjort tillräckligt bra ifrån sig för att vara ett av tolv lag som fick äran att spela i den nya ligan. Detta tillsammans med sina huvudrivaler – IK Sleipner från Norrköping.

IFK Norrköping var länge lillebror i sin hemstad. Allt mer fokus fanns på IK Sleipner som inför premiären av Allsvenskan haft flest segrar i distriktsmästerskapen i Östergötland

Första året i Allsvenskan slutade med en åttonde placering. Endast en poäng ifrån IK Sleipner som slutade på placeringen över.

Bättre gick det sedan nästa år. Där man klättrade två placeringar och slutade som nummer 6 i Sverige.

Klubben allra första seger i Allsvenskan lät vänta på sig enda tills 1943. En seger som var början på en fantastik storhetstid.

Dominerade under 40-talet

Under 1940-talet så rådde det kring i Europa, och stora brister på resurser runt om i världsdelen. Något som det inte var brist på var segrar för IFK Norrköping. Under 1940-talet tog laget inte mindre än 5/10 möjliga SM-guld. Samtidigt som man även vann Svenska Cupen två gånger.

Formen höll i sig även under 50-talet, och början av 60-talet, då laget räknades till den bästa i Sverige. Många valde att lägga fotboll speltips på att IFK Norrköping skulle vinna allt.

Titlarna började senare ebba ut under mitten av 60-talet. Mycket på grund av att proffslivet utomlands lockade flera spelare bort från IFK Norrköping och ut till Europa. Ove Kindvall är en av de spelare som lämnade staden ”Peking” för en mer attraktiv klubb – Feyenoord.

Modern tid

IFK Norrköping är nu en av Allsvenskans mest klassiska klubbar som har spelat allra flest säsong i Sverige högsta liga inom fotboll. De ligger även på en tredjeplats i både vunna SM-guld, och i den totala maratontabellen.

Nu är man återigen ett lag som hela tiden diskuteras när man försöker förutspå vinnare av Allsvenskan i modern tid.

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Nu har boken Norrköpings kvartersnamn kommit ut.
Den tar upp samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.