Om du aktivt handlar saker över nätet så har du såklart märkt av hur mycket rabatter, kuponger och bonusar man kan få idag. Oavsett vilken butik man handlar från, finns det ofta olika rabatter att få. Ibland är dessa en del av kassan och i andra fall kommer dessa genom rabattkoder som man anger när man betalar.

Det finns däremot en hel del att veta om hur kuponger uppstod, inte minst då det är långt från ett nytt fenomen. Nedan kan du läsa mer om hur kuponger har använts, hur de uppkom och hur de fungerar idag.

Dök redan upp på 1800-talet

Det är svårt att veta exakt vilken den första kupongen någonsin var, men man brukar ofta säga att det var Coca Cola som var en eller bland de allra första. Det var 1888 som företaget började dela ut kuponger till människor. Man gjorde detta genom tidningar, butiker och genom posten.

Man delade ut kuponger som man kunde använda för en gratis dryck och det är det här som till slut ledde till att Coca Cola fanns i varenda stat i USA. Under de första tjugo åren delade man ut över åtta miljoner gratis drycker, vilket såklart gjorde att otroligt många provade drinken och tog den till en helt ny nivå.

I andra länder har såklart företag kommit på sina egna idéer men rabatter tog världen som en storm och är än idag massivt.

Efter det har många företag försökt göra samma sak och det blev snabbt en het marknadsföringsmetod som användes av mer eller mindre alla företag. Kuponger används än idag bland webbutiker, lokalbutiker och storföretag som försöker att marknadsföra sig och locka till sig nya eller återkommande kunder.

I modern tid används dessa för allt möjligt

Idag finns det kuponger och rabatter för mer eller mindre allt. Det finns till exempel många kuponger och bonusar för sport- och spelsajter. Dessa erbjuder bäst oddsbonusar så att du får en fenomenal start på ditt spelande. Dessa används av många och det finns idag gott om bra sajter som helt fokuserar på detta.

Vidare finns det också bonusar för webbutiker där du får fördelar eller rabatter i framtiden. Det här kan även komma som en så kallad cashback. Så om du till exempel handlar kläder för tusen kronor med en cashback på 10%, får du tillbaka en hundralapp. Antingen får du pengarna eller så får du dem tillgodo som en rabatt när du handlar i framtiden.

Hela sajter dedikerade till bonusar och kuponger

Idag finns det också många plattformar och sidor som fokuserar enbart på rabatter och kupongkoder. Du har till exempel kända företag som Groupon och plattformar som Honey. Dessa erbjuder dig rabatter när du handlar och har från företag i ren allmänhet.

Det innebär att dessa plattformar kan användas av många olika personer, oavsett om man ska handla kläder, smink, teknik, spel eller något helt annat som inredning eller dylikt. Det har också gjort dessa plattformar otroligt populära.

Samtidigt är det här ett perfekt sätt för företagen att göra reklam för sig. Många använder som sagt kuponger och rabatter, vilket också innebär att företag kan uppmuntra kunder till att använda just deras tjänster och produkter genom att erbjuda förmånliga rabatter. Dessa plattformar är alltså gynnsamma för alla parter, både konsument och försäljare.

Kan hjälpa dig att spara pengar

Det är inte överdrivet svårt att förstå varför konsumenter älskar rabatter, kuponger och bonusar. Det är ett ypperligt sätt att spara pengar, och i vissa fall kan du till och med tjäna på det genom att få ut mer av ditt köp.

Samtidigt ska man såklart inte missa riskerna med rabatter. Det förekommer kontinuerligt att företag höjer sina priser och erbjuder en rabatt som tar ned priset till ursprungspriset. Det här är en form av bedrägeri men det är inte nödvändigtvis allvarligt nog att leda till konsekvenser för företaget.

För att undvika det här kan du därför kolla in hur mycket samma produkt kostar hos andra butiker. Du kan då snabbt märka om rabatten faktiskt sparar in pengar åt dig eller inte. Den här sortens prisjämförelser bör du dock alltid göra och det är ett perfekt sätt att spara in pengar när du ska shoppa på nätet eller i fysiska butiker.

 

Norrköpings kvartersnamn - omslaget Boken Norrköpings kvartersnamn tar upp
samtliga drygt 1300 kvartersnamn i Norrköpings kommun.
Köp boken här.