Alla som bär glasögon tar dem nog för givet. Hur annorlunda hade ditt liv varit om du inte hade glasögon eller linser? Hade du kunnat jobba eller studera? Hade du fått byta hobbies? Hur hade din vardag fungerat? Glasögonen öppnade många dörrar för mänskligheten och gav alla synnedsatta människor ett rikare och mer självständigt liv.

Innan glasögonen fick många stora tänkare, uppfinnare och arbetsföra människa pensionera sig vid 40-50 årsåldern eftersom synen svek dem. En del kunde fortsätta tack vare ett team av hjälpredor, men hade du inte tjänat ihop en mindre förmögenhet hade du helt enkelt inte råd. Det finns skrifter och dokumentation ända från antiken där stora talare klagar över sin syn såsom Cicero.

Från 1200-talets artiklar och bevarande papper anar man att upptäckten är nära. Munkar i England har börjat använda glasflaskor med vatten för att förstora texten de läser. Även i Tyskland hittas små skriverier om en tunnslipad kristall som ger samma effekt.

Under 1300-talet hade man börjat tillverka italienarnas version av glasögon i Venedig. På den tiden tänkte man inte på bågar och två glas till vardera öga. Mer troligt är att de första glasögonen var en monokel. Många läkare höll sig skeptiska och yrkade på att folk skulle undvika glasögonen som skulle skada ögat i längden. Glasögon eller en monokel blev mode och visade på intelligens och bra stil. Det finns idag kvar monoklar utan förstoringseffekt från 1400-1500-talet som vittnar om att glasögon var på modet även hos dem som inte hade en synnedsättning.

Vi måste resa ända bak till 1800-talet innan läkarna ger med sig och börjar rekommendera glasögon. De går ihop med tillverkarna för att förfina uppfinningen och göra dem ännu bättre. Nu kom glasögon med två glas, antingen som nitbrillor som bara klämdes fast på näsryggen eller bågbrillor i läder som hade en fjädrande båge över näsan.

1900-talet gav oss formen som vi känner igen där, där brillorna fästes bakom öronen och endast vilar över näsryggen. Och än idag ser vi på Mister Spex och i trendartiklar att glasögon är populära som accessoarer. Du behöver inte ha ett recept för att skaffa ett par snygga bågar, du beställer helt enkelt utan styrka och kan köpa flera bågar för olika situationer.