Vilket är det första namnet du tänker på när någon börjar en diskussion om de bästa fotbollsspelarna genom tiderna? Även om du inte följer sporten är svaret ganska enkelt – Pele, Maradona, Ronaldo (båda), Messi, etc… Listan kan göras lång. Å andra sidan, om du har följt sporten ett tag nu, tror vi att du förmodligen har din favoritspelare som förmodligen inte är på ”toppnivå”. En av våra favoriter skulle till exempel vara Matt Le Tissier. Fotbollsentusiaster vet förmodligen vem Le Tissier är, men för dem som är tillfälliga tittare kanske det namnet inte låter bekant.

När det gäller Sveriges bästa genom tiderna varierar det mycket från generation till generation. Svaret är inte riktigt så enkelt eftersom det förmodligen skulle finnas en del meningsskiljaktigheter inom nästan varje familj. Man skulle nog tro att det bara skulle finnas ett par namn som är berättigade till titeln som den bästa svenska spelaren genom tiderna, men vi har sammanställt en lista med mer än ett par spelare som vi tycker förtjänar att kallas bäst.

Har du någonsin funderat på att återuppleva de mest minnesvärda ögonblicken i fotbollshistorien? Känner du att du har missat några viktiga matcher på grund av arbete eller för att du var tvungen att gå på något som du inte hade lust att gå på? Om några av dina vänner eller familjemedlemmar inte vet så mycket om fotboll kan du enkelt visa dem några gratis fotboll streams som t.ex. hesgoal och förklara för dem varför du stöder en viss klubb eller spelare.

Ove Kindvall

Han började sin karriär i IFK Norrköping där han spelade tills han 1966 kom till Feyenoord och blev proffs. Samma år vann han Guldbollen, som årets bästa svenska fotbollsspelare. Han var landslagsman mellan 1966 och 1974, hade 43 landskamper och gjorde 16 mål för det svenska landslaget. Han representerade sitt land vid fotbolls-VM 1970 och 1974.

Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl är en legend inte bara i Sveriges landslag utan även i AC Milan. Han gjorde det högsta antalet mål i Serie A under 5 kampanjer. För AC Milan är han den främsta målskytten genom tiderna. Vid de olympiska spelen 1948 vann han guldmedaljen, men 1950 blev han ändå inte uttagen till VM.

Innan han gick i pension gick han till Roma för att spela i två säsonger. Nordahl betraktas allmänt som en av de bästa fotbollsspelarna någonsin och är känd som en av de bästa forwards under hela spelets existens. Innan han överträffades av Francesco Totti hade spelaren rekordet för flest mål för en enskild klubb i Serie A:s historia.

Sven Rydell

Under en lång tid från 1932 till 2014 höll Sven Rydell rekordet som Sveriges bästa målskytt genom tiderna och han anses fortfarande vara en av de bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna. Han gjorde 49 mål på bara 43 matcher för det svenska landslaget och innehar rekordet med nio hattrick för Sverige.

De olympiska sommarspelen 1924, där Sverige vann en bronsmedalj, är hans enda deltagande på världsscenen. Rydell spelade för Örgryte IS, Redbergslids IK och Holmens IS på klubbnivå. Genom att göra sitt 50:e landslagsmål överträffade Zlatan Ibrahimovic honom.

Zlatan Ibrahimovic

Ibra vann Guldbollen tio gånger i rad från 2007 till 2016. Han fick 2013 FIFA Puskas Award för sitt akrobatiska mål mot England och har fem gånger varit årets spelare i Serie A. Anfallaren har spelat för Malmö, Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona, PSG, Manchester United, LA Galaxy och nu Milan AC igen.

Han anses vara en av de största anfallarna i fotbollshistorien. Efter att ha vunnit 31 titlar under sin livstid är han en av världens mest dekorerade professionella fotbollsspelare. Han innehar också rekordet i att göra mål under vart och ett av de fyra senaste decennierna. För Sveriges landslag är han den främsta målskytten genom tiderna.

Trots att Zlatan Ibrahimovic har haft så många framgångar i olika ligor och klubbar är han en av de bästa fotbollsspelarna i idrottshistorien som ännu inte har vunnit Champions League.

Freddie Ljungberg

Ett annat svenskt legendariskt namn och en av de bästa svenska fotbollsspelarna någonsin är Fredrik Ljungberg som är känd för sina 9 kampanjer med Arsenal, där han vann två Premier League-troféer och tre FA-cups.

Efter att ha lämnat Arsenal spelade han även för West Ham United, Seattle Sounders, Chicago Fire, Celtic, Shimizu S-Pulse och Mumbai City. På internationell nivå hade han 75 landskamper och gjorde 14 mål.

Han spelade i VM 2002 och 2006 och Från 2006 till sin internationella pensionering 2008 var han förbundskapten för det svenska landslaget. När Freddie Ljungberg spelade för Arsenal var han en nyckelperson i ”Invincibles”-laget 2003-04 som gick hela ligasäsongen obesegrade.

Olof Mellberg

Den mest kända delen av hans karriär var hans tid i Juventus och Olympiakos tillsammans med sju år i Aston Villa. Han var en långvarig svensk förbundskapten som spelade 117 gånger för sitt land. Han var också med i VM-finalerna 2002 och 2006 samt i Euro 2000, Euro 2004, Euro 2008 och Euro 2012.

Han var Årets svenska fotbollsspelare 2003. Spelaren har porträtterats som lång kraftfull och enastående i luften. Han ansågs vara en talangfull mittback i ungdomsåren, men gjorde sig så småningom ett namn som en stark, pålitlig och solid försvarare.

Allt sammantaget, trots att han inte var extremt snabb, var hans spelintelligens hög, och att vara en hygglig bollkalle övertalade oss att utnämna honom till en av de bästa svenska fotbollsspelarna någonsin.

Hur skulle din lista se ut? Som vi har nämnt tidigare spelar det ingen roll om du är en fotbollsexpert eller en nybörjare inom sporten, vi är säkra på att det skulle finnas vissa meningsskiljaktigheter även efter att ha läst artikeln.

Gå gärna in på nätet och få uppdateringar i realtid, inklusive fotbollstips och förutsägelser om dina favoritfotbollsligor. Vi hoppas att du hade roligt när du läste den här artikeln och lärde dig något intressant idag. Hur skulle din lista se ut? Vilka är dina svenska favoritspelare genom tiderna?