Det är svårt att föreställa sig en tid utan internet, men det är egentligen inte många år sedan de första hemdatorerna dök upp. Utvecklingen till att bli ett digitaliserat samhälle har gått i en hiskelig fart. Den första datorn såg dagens ljus under 1950-talet och på drygt 70 år har vi gått från att datorn täckte hela rum till att alla har en smarttelefon i jackfickan.

Microprocessor (CC BY-SA 2.0 av jcubic)

Microprocessor (CC BY-SA 2.0) av jcubic

Vi tar en snabbtitt på datorn och internets utveckling.

Från rum till fickan

I dag är det självklart att datorn ska vara enkel att ta med sig. Men de första datorerna krävde hela rum för att fungera. De så kallade stordatorerna som kom under 1950-talet användes främst för att göra matematiska uträkningar och användes av institutioner som försvarsmakten, banker och i forskningssyfte. 1953 utvecklades en svensk stordator på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, vilken döptes till BESK. Ett tag var det den snabbaste datorn i världen och företag kunde hyra den för att göra stora uträkningar. Detta var långt ifrån smidigt, och man påbörjade utvecklingen av mindre datorer.

Under 1970-talet kom datorerna som var små nog att rymmas på ett skrivbord och arbetsplatserna började att datoriseras. Man började också med det stora projektet att digitalisera alla arkiv, vilket var ett arbete som pågick ända in på 2000-talet. Efter det gick utvecklingen snabbt. Hobbydatorerna kom, vilket banade vägen för hemdatorerna och spelkonsoler som Commodore, Sinclari och Atari. Datorn var inte längre ett arbetsredskap utan började att användes för underhållning, vilket ökade pressen på att ta fram mindre och starkare datorer. 2007 kom den första smarttelefonen, vilken kombinerade dator och telefon i ett.

VIC-20. (CC BY-SA 2.0) av Digger/ATL

VIC-20. (CC BY-SA 2.0) av Digger/ATL

Från fyra datorer till hela världen

Datorns utveckling hade däremot inte gått lika snabbt om inte internet hade utvecklats. Och internet är mycket äldre än vad många kanske tror. Idén kom redan under kalla kriget, då man ville hitta ett sätt att upprätthålla kommunikationen med andra platser även efter en attack från fienden. Under 1960-talet finansierade försvarsindustrin i USA ett projekt som kallades ARPANET, som stod för Advanced Research Projects Agency Network. Målet var att få fyra datorer på fyra olika geografiska platser att kommunicera med varandra. ARPA lyckades och utvecklades för att kunna involvera ännu fler datorer. 1970 utvecklades vad som kom att bli dagens mejlkommunikation och på 80-talet föddes det moderna internet.

Givetvis såg internet inte ut som det gör i dag, men med allt fler användare och hemdatorns uppkomst utvecklades det sökmotorer, spel och en uppsjö av andra tjänster. Internet är nu till för både nytta och nöje och vi är uppkopplade dygnet runt. Spelandet fortsätter att växa och i Sverige införde man nyligen nya lagar för att anpassa sig efter den moderna tekniken som gör att man kan spel på nätet. Det finns nu särskilda regler och nya villkor för bonusar för casinot som vill erbjuda säkert och enkelt spelande. Samtidigt fortsätter kommunikationen att utvecklas och tjänster som sociala medier används av både privatpersoner och företag.

Vi har inte sett slutet på datorernas och internets utveckling. Dessa 70 åren är bara början, och vem vet hur uppkopplingen kommer att se ut om ytterligare 70 år.